Kronprinsessan delade ut ALMA-priset till Bart Moeyaert

Måndagen den 27 maj delade Kronprinsessan ut Astrid Lindgren Memorial Award till den belgiske författaren Bart Moeyaert vid en ceremoni på Stockholms konserthus. Vid ceremonin närvarade även kulturminister Amanda Lind.

Kronprinsessan överräcker diplomet till pristagaren Bart Moeyaert.

Kronprinsessan överräcker diplomet till pristagaren Bart Moeyaert. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Kulturminister Amanda Lind och Kronprinsessan.

Kulturminister Amanda Lind och Kronprinsessan. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Bart Moeyaert föddes 1964 och är bosatt i Antwerpen. Han debuterade som 19-åring och det variationsrika författarskapet har sedan dess genererat drygt 50 titlar – allt från bilderböcker och ungdomsböcker till poesi, dramatik, sångtexter, TV-manus och essäer. Hans böcker är prisbelönta och finns översatta till mer än 15 språk.

Han skriver även TV-manus och pjäser, har översatt flera romaner och undervisar i kreativt skrivande.

Juryns motivering lyder:

Bart Moeyaerts förtätade och musikaliska språk vibrerar av undertryckta känslor och outtalade önskningar. Med filmisk närvaro gestaltar han ögonblick där relationer ställs på sin spets samtidigt som berättelsernas komplexitet pekar på vägar vidare. Bart Moeyaerts självlysande författarskap understryker att böcker för barn och unga har en självklar plats i världslitteraturen.

Prisutdelningen leddes av skådespelaren och komikern Nisti Stĕrk. För under­hållningen stod DJ Choco Canel och sångerskan Sarah Klang, ackompanjerad av Alexander Bergil och Pontus Bolander. Jason Diakité läste ett stycke ur Bart Moeyaerts bok Brothers.

Kronprinsessan delade ut diplom till pristagaren Bart Moeyaert och kvällen avslutades med att han höll sitt tacktal.

Kronprinsessan anländer till prisutdelningen tillsammans med pristagaren Bart Moeyaert och kulturminister Amanda Lind. Foto:

Kronprinsessan anländer till prisutdelningen tillsammans med pristagaren Bart Moeyaert och kulturminister Amanda Lind. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA)

Astrid Lindgren avled 2002, 94 år gammal. För att hedra hennes minne och för att öka intresset för barn- och ungdomslitteraturen i världen instiftade Sveriges regering ett internationellt pris i hennes namn. Priset delades ut för första gången 2003.

Till toppen