Kronprinsessan besökte Arctic Challenge Exercise

Måndagen den 27 maj besökte Kronprinsessan den internatio­nella flygövningen Arctic Challenge Exercise 2019 vid Norrbottens flygflottilj F 21.

Kronprinsessan i samtal med brittisk pilot från flygbasen RAF Lossiemouth i Skottland. Kronprinsessan sitter i den brittiska flygplanstypen Typhoon.

Kronprinsessan i samtal med brittisk pilot från flygbasen RAF Lossiemouth i Skottland. Kronprinsessan sitter i den brittiska flygplanstypen Typhoon. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Under perioden 22 maj till 4 juni arrangerar Sverige, Finland och Norge en internationell flygövning, där Sverige är övningsledare och ansvarig för övningen. Övningen som kallas Arctic Challenge Exercise 2019, ACE 19, genomförs för fjärde gången.

Kronprinsessan provsitter JAS 39 Gripen.

Kronprinsessan provsitter JAS 39 Gripen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten.

Cirka 4 000 personer från nio länder samt NATO och runt 140 flygplan deltar i övningen. Under övningen kommer som mest drygt 100 flygplan vara i luften samtidigt.

Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Vid ankomsten till Kallax togs Kronprinsessan emot av överste Claes Izos, chef för Norrbottens flygflottilj, F 21, och fick sedan information om övningen. Under dagen besökte Kronprinsessan flera av de deltagande nationernas flygdivisioner.

Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Om Arctic Challange Exercise 2019

Arctic Challenge Exercise 2019Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. genomförs inom ramen för det nordiska samarbetet och det Cross border-avtal som finns mellan länderna. Övningen är en vidareutveckling av tidigare års genomförda flygövningar och är planerad att genomföras vart annat år.

Sammanlagt deltar nio länder samt NATO med flyg- och/eller markförband. I år deltar cirka 120 stridsflyg från åtta olika länder med totalt cirka 140 deltagande flygplan. Som mest planeras cirka 100 stridsflygplan vara i luften samtidigt och av dessa är ungefär 25 svenska Jas 39 Gripen. Vid övningen deltar ca 4 000 personer.

Målet med ACE 19 är att piloter från flera nationer får samöva med olika flygplanstyper i stora sammansatta flygstyrkor. För de svenska förbanden innebär det att Sveriges operativa effekt ökar genom att tillsammans med andra verka i Sverige och vårt närområde.