Drottningen besökte Haga med kungliga gäster

Torsdagen den 16 maj besökte Drottningen, Drottning Sofia av Spanien och Prinsessan Takamado av Japan Gustav III:s paviljong i Hagaparken. Besöket avslutades med att Kronprinsessan bjöd in till lunch på Haga slott.

Drottningen, Drottning Sofia och Prinsessan Takamado på besök i Hagaparken. I bakgrunden skymtar Ekotemplet.

Drottningen, Drottning Sofia och Prinsessan Takamado på besök i Hagaparken. I bakgrunden skymtar Ekotemplet. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Drottning Sofia av Spanien och Prinsessan Tamakado av Japan är på besök i Stockholm för Dementia Forum X som arrangerades den 15 maj på Kungliga slottet. Under torsdagen visade Drottningen upp Gustav III:s paviljong i Hagaparken för de kungliga gästerna.

Paviljongen är inredd i pompejansk anda och tillhör höjdpunkterna i den svenska konsthistorien och är ett av de främsta verken från det sena 1700-talet.

De kungliga besökarna guidades av kammarmästare Jonas Wallin.

De kungliga besökarna guidades av kammarmästare Jonas Wallin. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Paviljongen uppfördes av arkitekt Olof Tempelman med detaljerade instruktioner från den engagerade kungen Gustav III. Till inredningsarbetet anlitades ytterligare en av de stora konstnärerna, Louis Masreliez, som i och med det blev en trendsättare i den tidens inredningskonst.

Paviljongen var en del av Gustav III:s stora visioner för Hagaparken men många kom aldrig längre än till ritbordet. Gustav III hann bruka sommarslottet under ett par år. Det var från paviljongen som kungen begav sig till den ödesdigra maskeradbalen på Operan i mars 1792.

Drottningarna och Prinsessan i Spegelsalongen.

Drottningarna och Prinsessan i Spegelsalongen. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Lunch på Haga slott

Efter besöket i paviljongen stod Kronprinsessan värd för en lunch på Haga slott.

Kronprinsessan välkomnar Drottning Sofia till Haga slott.

Kronprinsessan välkomnar Drottning Sofia till Haga slott. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Drottningen, Drottning Sofia, Prinsessan Takamado och Kronprinsessan på Haga slott.

Drottningen, Drottning Sofia, Prinsessan Takamado och Kronprinsessan på Haga slott. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Till toppen