Prins Carl Philip besökte Hannovermässan

Den 1–2 april besökte Prins Carl Philip Hannovermässan i Tyskland. Mässan är världens största industrimässa. Varje år står ett land i särskilt fokus och under 2019 års mässa är det Sverige.

Prins Carl Philip besöker den svenska paviljongen vid Hannovermässan 2019. Sverige är i år partnerland och mässan har också besökts av statsministern och fyra andra statsråd.

Prins Carl Philip besöker den svenska paviljongen vid Hannovermässan 2019. Sverige är i år partnerland och mässan har också besökts av statsministern och fyra andra statsråd. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Under måndagen inledde Prinsen sitt besök vid mässan genom att närvara vid Executive Lab för en presentation och rundabordsdiskussion på temat ”The product is dead – long live the product” om digitalisering och samband mellan fysiska produkter, data och tjänster. På plats fanns ett fyrtiotal svenska och tyska företagsledare.

Besök i svenska paviljongen där Prinsen fick möjlighet att ta del av den senaste VR-tekniken från Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Besök i svenska paviljongen där Prinsen fick möjlighet att ta del av den senaste VR-tekniken från Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Därefter besökte Prinsen den svenska paviljongen för att möta svenska företag som ställde ut under temat Sweden Co-Lab som anspelar på svenska företags vilja till innovationssamarbeten. Prinsen fick demonstrationer av innovationer som förverkligats genom samarbeten mellan etablerade storbolag och innovativa start-ups, alla med fokus på innovation, hållbarhet, digitalisering och globalisering. Prinsen gick även in i Sweden Cold Lab – en ”upplevelsebox” med en temperatur på -9 grader där det svenska innovationsklimatet upplevs med alla sinnen.

Prinsen utanför ”Sweden Cold-lab”, som arrangören konstaterade var ”the most chill place in Hannover”.

Prinsen utanför ”Sweden Cold-lab”, som arrangören konstaterade var ”the most chill place in Hannover”. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Den svenska paviljongen har som syfte att positionera Sverige, svenska företag och svenska lösningar som världsledande inom smart industri. Sverige demonstrerar där hur svensk industri tillsammans med start-ups och scale-ups, utvecklar helt nya möjligheter med hjälp av digitala lösningar och ny teknik. Exempel på dessa innovationer är

  • produktion med hjälp av robotar
  • 3D-skrivare
  • virtual reality
  • ny teknik för ”intelligenta förpackningar”
  • fossilfri energi
  • fossilfri stålproduktion
Besök i svenska paviljongen på tema automatisering.

Besök i svenska paviljongen på tema automatisering. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Under måndagskvällen närvarade Prinsen vid en middag, under värdskap av ambassadör Per Thöresson, med svenska start up-företag och tyska motparter. Vid middagen höll Prinsen tacktal:

Här i kväll finns några av Tysklands viktigaste industrier och några av Sveriges mest innovativa nystartade företag representerade. Att föra samman er är verkligen en bra idé. Vad ni har åstadkommit i era företag är verkligen fantastiskt!

H.K.H. Prins Carl Philip

Besök hos Volkswagen

Tisdagen inleddes med att Prinsen besökte Volkswagen i Wolfsburg tillsammans med den tillresta svenska delegationen med start up-företag samt representanter från Scania. På plats fick de svenska start up-representanterna möjlighet att presentera och demonstrera sina företag och produkter.

Prinsen besökte under tisdagen Volkswagen tillsammans med en delegation av runt 30 svenska start up-företag som besökte Tyskland för att presentera sina produkter och tjänster.

Prinsen besökte under tisdagen Volkswagen tillsammans med en delegation av runt 30 svenska start up-företag som besökte Tyskland för att presentera sina produkter och tjänster. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Prins Carl Philip i Volkswagens ”smart production lab”.

Prins Carl Philip i Volkswagens ”smart production lab”. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Prinsen fick också ta del av tio start up-presentationer för Volkswagens teknik- och innovationsscouter, bland andra ett lyckosamt samarbete mellan Scania och de två start up-företagen Imagimob och Light Flex Technologies.

Prins Carl Philip provar den smarta säkerhetsvästen ”C-vest” som presenterades för de tyska värdarna vid besöket på Volkswagen.

Prins Carl Philip provar den smarta säkerhetsvästen ”C-vest” som presenterades för de tyska värdarna vid besöket på Volkswagen. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Under eftermiddagen återvände Prins Carl Philip till mässområdet för att tillsammans med statsrådet Ann Linde få en rundvandring på mässan med besök till ett urval av företag, organisationer och andra aktörer i den svenska delegationen. Tyska utställare besöktes också.

Prins Carl Philip och statsrådet Ann Linde gör en rundtur på Hannovermässan.

Prins Carl Philip och statsrådet Ann Linde gör en rundtur på Hannovermässan. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Besöket i Hannover avslutades under kvällen med att Prinsen var hedersgäst vid en bankett på slottet Herrenhausen under värdskap av Niedersachsens regering, tyska industriförbundet BDI och Hannovermässan.