Kronprinsessan besökte Google

Torsdagen den 7 mars besökte Kronprinsessan Googles Sverige kontor i Stockholm. Under besöket fick Kronprinsessan information om Googles verksamhet i Sverige och en rundvandring på kontoret.

Kronprinsessan och Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google i Sverige.

Kronprinsessan och Andrea Lewis Åkerman, kommunikationsansvarig på Google i Sverige. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kronprinsessan välkomnades av Googles Sverigechef Anna Wikland och Sara Övreby, samhällspolitisk chef.

Kronprinsessan välkomnades av Googles Sverigechef Anna Wikland och Sara Övreby, samhällspolitisk chef. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Moln- och annonstjänster

Besöket inleddes med att Kronprinsessan fick en presentation av företaget och hur Google använder sig av AI (artificiell intelligens). Eva Fors, chef för Google Cloud i Sverige, berättade om hur Google arbetar för att få svenska företag att utvecklas och växa med hjälp av digitalisering.

Kronprinsessan, Anna Wikland och Maria Palmqvist i Google ljudlabb där ny produkter utvärderas.

Kronprinsessan, Anna Wikland och Maria Palmqvist i Google ljudlabb där ny produkter utvärderas. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Realtidskommunikation

Google Sverige har i dag 185 ingenjörer vars fokus ligger på utveckling av realtids­kommunikation, RTC.

Rikard Herlitz, teknisk chef, berättade om WebRTC – ett öppet gränssnitt för webbprogrammering som Google använder för sina kommunikationstjänster.

Kronprinsessan och Rikard Herlitz i hårdvarulabbet för ljudprodukter.

Kronprinsessan och Rikard Herlitz i hårdvarulabbet för ljudprodukter. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Avslutningsvis fick Kronprinsessan en presentation av hur Google kan användas för att utveckla smarta produkter i hemmet.

Om Google

Google grundades 1998 och var inledningsvis uteslutande en söktjänst för internet men arbetar i dag även med annonsering på nätet, molntjänster och mjuk- och hårdvaruprodukter. Google finns tillgängligt för användare i 190 länder.

Företaget har 85 000 anställda runt om i världen och har haft kontor i Sverige sedan 2004, där i dag drygt 200 medarbetare arbetar.

Till toppen