Besök på Kungl. Husgerådskammaren

Onsdagen den 20 februari fick Kronprinsessan och Prinsessan Estelle information om Kungl. Husgerådskammarens verksamhet. Prins Oscar närvarade också vid besöket.

Intendent Alexander Holm visar Prinsessan Estelle historiska bilder på kungliga föremål i Kungl. Husgerådskammarens fotoarkiv.

Intendent Alexander Holm visar Prinsessan Estelle historiska bilder på kungliga föremål i Kungl. Husgerådskammarens fotoarkiv. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kungl. Husgerådskammaren ansvarar för de elva kungliga slottens möbleringar och de kungliga lösöressamlingarna, till exempel möbler, prydnadsföremål, mattor, gardiner och vävda tapeter.

Merparten, cirka 80 procent, av föremålen används vid ceremonier, representationer och mottagningar och en stor del visas upp för allmänheten på de slott som är öppna för besökare.Länk till annan webbplats. Föremålen lämnas även ut till forskning och utställningar i Sverige och utomlands.

Prinsessan Estelle fick med hjälp av förstoringsglas leta efter detaljer i gamla arkivbilder. T.v. bild på byrå i mahogny från 1825, snickerimästare Johan Söderströms mästarstycke. Ursprungligen placerad i drottning Desiderias gröna salong på Kungliga slottet.

Prinsessan Estelle fick med hjälp av förstoringsglas leta efter detaljer i gamla arkivbilder. T.v. bild på byrå i mahogny från 1825, snickerimästare Johan Söderströms mästarstycke. Ursprungligen placerad i drottning Desiderias gröna salong på Kungliga slottet. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Hantverksexperter

I Husgerådskammarens uppdrag ingår bland annat att katalogisera, inventera och underhålla alla föremål och samlingar. Det görs av ett 30-tal medarbetare med olika kompetenser, till exempel intendenter, bibliotekarier, fotografer, textil-, möbel- och metallkonservatorer, förgyllare, möbelsnickare, tapetserare och sömmerskor.

Carl XVI Gustafs jubileumsrum

Tillsammans med intendent Alexander Holm besöktes Carl XVI Gustafs jubileumsrum i Bernadottevåningen på Kungliga slottet. Där fick Prinsessan Estelle med hjälp av gamla bilder se vilka olika funktioner rummet haft under åren.

År 1998, när Kungen firade 25 år på tronen, inreddes rummet i en modern stil som speglade samtiden.

År 1998, när Kungen firade 25 år på tronen, inreddes rummet i en modern stil som speglade samtiden. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

1830 använde drottning Desideria rummet som salong.

1830 använde drottning Desideria rummet som salong. Bild: Kungl. Hovstaterna

1882 använde drottning Sofia rummet som sängkammare.

1882 använde drottning Sofia rummet som sängkammare. Foto: Kungl. Hovstaterna

Oskar II:s skrivrum

Prinsessan Estelle fick även undersöka Oskar II:s skrivrum där inredningen är från det sena 1800-talet. Rummet är bevarat med dåtidens tekniska innovationer som telefon och elektriskt ljus.

Prinsessan Estelle och intendent Alexander Holm tittar på ett bord i orientalisk stil som ursprungligen var placerat i Oskar II:s orientaliska rum på Stockholms slott.

Prinsessan Estelle och intendent Alexander Holm tittar på ett bord i orientalisk stil som ursprungligen var placerat i Oskar II:s orientaliska rum på Stockholms slott. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Oskar II:s skrivrum.

Oskar II:s skrivrum. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

Besök Kungliga slottet

Carl XVI Gustafs jubileumsrum, Oskar II:s skrivrum och fler kungliga rum och föremål finns att besöka och se varje dag klockan 10-16 på Kungliga slottet i Stockholm, med reservation för stängningar i samband med H.M. Konungens officiella representation.