Kronprinsessan vid Förintelsens minnesdag

Den 27 och 28 januari närvarade Kronprinsessan på en minnesceremoni och ett seminarium med anledning av Förintelsens minnesdag.

Kronprinsessan tillsammans med Livia Fränkel som överlevde nazisternas koncentrationsläger.

Kronprinsessan tillsammans med Livia Fränkel som överlevde nazisternas koncentrationsläger. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Söndagen den 27 januari bjöd Stockholms Stora synagoga in till en minnesceremoni för att hedra Förintelsens offer. Kronprinsessan närvarade under ceremonin och gick efteråt tillsammans med Livia Fränkel, som överlevde nazisternas koncentrationsläger, till ett minnesmonument utanför synagogan.

På minnesmonumentet finns namnen på 8 500 personer som mördades under Förintelsen, och till vilka överlevande anhöriga kom till Sverige.

På minnesmonumentet finns namnen på 8 500 personer som mördades under Förintelsen, och till vilka överlevande anhöriga kom till Sverige. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Måndagen den 28 januari närvarade Kronprinsessan på ett seminarium om Förintelsen på Utrikesdepartementet. Gästföreläsare var Deborah Lipstadt, professor i Modern Jewish and Holocaust Studies vid Emory University, USA. Hon är förintelsehistoriker och författare till böcker om Förintelsen, bland annat Denying the Holocaust.

Kronprinsessan tillsammans med professor Deborah Lipstadt och utrikesminister Margot Wallström.

Kronprinsessan tillsammans med professor Deborah Lipstadt och utrikesminister Margot Wallström. Foto: Pelle T Nilsson/SPA

Minnesdag för Förintelsens offer

  • Den 27 januari år 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau.
  • År 2005 bestämde FN att den 27 januari skulle vara internationell minnesdag för Förintelsens offer.
  • I Sverige har den 27 januari varit minnesdag sedan 2001.