Mottagning för Drottningen

Onsdagen den 19 december gavs en mottagning för Drottningen på Kungliga slottet med anledning av 75-årsdagen. Födelsedagsuppvaktningen skedde i Prinsessan Sibyllas våning.

Drottningen öppnar gåvan från Sveriges riksdag och regering som överlämnades av statsminister Stefan Löfven, talman Andreas Norlén och första vice talman Åsa Lindestam.

Drottningen öppnar gåvan från Sveriges riksdag och regering som överlämnades av statsminister Stefan Löfven, talman Andreas Norlén och första vice talman Åsa Lindestam. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Gratulanterna var representanter från bland annat riksdag och regering, Sveriges landshövdingar, Stockholms stad, Ekerö kommun, myndigheter, stiftelser och olika organisationer.

Representanter från musikskolan Lilla akademien som Drottningen är beskyddare för uppvaktade med fanfar av tre unga trumpetare och en tavla målad av elever på skolan.

Representanter från musikskolan Lilla akademien som Drottningen är beskyddare för uppvaktade med fanfar av tre unga trumpetare och en tavla målad av elever på skolan. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Talman Andreas Norlén, första vice talman Åsa Lindestam och statsminister Stefan Löfven överlämnade en gåva, en bordslampa i mässing, från Sveriges riksdag och regering. Lampans formgivare är designduon Folkform som består av Anna Holmquist och Chandra Ahlsell.

En lampa ur samma serie, men i större format, överlämnades i december 2013 som 70-årsgåva till Drottningen av dåvarande talmannen Per Westerberg och dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt.

En bordslampa i mässing i gåva från riksdag och regering. Bakom syns den lampa ur samma serie som Drottningen tog emot i samband med 70-årsdagen.

En bordslampa i mässing i gåva från riksdag och regering. Bakom syns den lampa ur samma serie som Drottningen tog emot i samband med 70-årsdagen. Foto: Johan Tegel/Kungl. Hovstaterna