Kungens middag för Nobelpristagarna

Tisdagen den 11 december gav Kungen traditionsenligt middag för årets Nobelpristagare på Kungl. Slottet.

Kungafamiljen hälsar alla Nobelpristagare med respektive välkomna till Kungl. Slottet.

Kungafamiljen hälsar alla Nobelpristagare med respektive välkomna till Kungl. Slottet. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Kvällen inleddes med att Kungafamiljen gav en mindre mottagning i Prins Bertils våning på Kungl. Slottet för Nobelpristagarna och deras respektive.

Därefter tågade Kungafamiljen samt Nobelpristagarna in i Festvåningen. I slottets balsal, Vita havet, hälsade de på övriga inbjudna gästerna som representerade riksdag, regering, diplomatiska kåren, akademier, forskning och vetenskap, Nobel­stiftelsen med flera.

Kring klockan 20.00 serverades middagen i Karl XI:s galleri.

Bordet pryddes med den Brasilianska servisen dekorerad med amaryllis.

Bordet pryddes med den Brasilianska servisen dekorerad med amaryllis. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Meny

Pernoddoftande hummersoppa
med spröda grönsaker och dillolja

*

Bakad röding med rostade gulbetor, kräm på palsternacka
och potatis samt en citronsmörsås

*

Örtbakad rådjurssadel från den kungliga jakten med ragu
på puylinser, jordärtskocka och viltsås med svart tryffel

*

Glace au four med smak av vinteräpplen

 

Kvällens meny. Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Bordssilvret vid middagen tillhör den Brasilianska servisen. Servisens namn härleder från att den tidigare tillhört den brasilianska kejsarfamiljen. Den är tillverkad av guldsmeds­firman Odiot i Paris 1798–1830 och kom till Sverige som arv till Oscar I:s gemål, drottning Josefina, från hennes syster exkejsarinnan Amélie av Brasilien.

Foto: Henrik Garlöv/Kungl. Hovstaterna

Linnet på bordet kallas Unionslinnet och är vävt 1891 i den franska staden Lille.

Glasservisen är från Kosta med design av Sigurd Persson, en gåva till Kungaparet i samband med bröllopet 1976.

Middagen serverades i Karl XI:s galleri på Kungl. Slottet.

Middagen serverades i Karl XI:s galleri på Kungl. Slottet. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Drottningen och kemipristagaren George P. Smith.

Drottningen och kemipristagaren George P. Smith. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Bordsplacering

Kungen förde kemipristagare Frances H. Arnold till bordet. På sin vänstra sida hade Kungen Marcelle Mourou, maka till fysikpristagare Gérard Mourou.

Drottningen fördes till bordet av kemipristagaren George P. Smith. På sin högra sida hade Drottningen medicinpristagare Tasuko Honjo.

Kronprinsessan fördes till bordet av medicinpristagare Tasuku Honjo. På sin högra sida hade Kronprinsessan fysikpristagare Gérard Mourou.

Prins Daniel förde Marcelle Mourou till bordet, maka till fysikpristagare Gérard Mourou. På sin vänstra sida hade Prinsen professor Marjorie Sable, maka till kemipristagaren George P. Smith.

Prins Carl Philip förde fysikpristagare Donna Strickland till bordet. På sin vänstra sida hade Prinsen kemipristagare Frances H. Arnold.

Prinsessan Sofia fördes till bordet av ekonomipristagare William D. Nordhaus. På sin högra sida hade Prinsessan kemipristagaren George P. Smith.

Prinsessan Christina Fru Magnuson fördes till bordet av medicinpristagare James P. Allison. På sin högra sida hade Prinsessan ekonomipristagare William D. Nordhaus.

Ekonomipristagare Paul M. Romer förde Helena Norlén till bordet, maka till talman Andreas Norlén.

Kungens middag för Nobelpristagarna

Den 10 december 1901 delades det första Nobelpriset ut med kronprins Gustaf (V) som prisutdelare. Ceremonin följdes av en bankett.

Till en början höll Oskar II en avvaktande hållning till priset och ceremonin, men redan 1904 bestämde han sig för att hedra pristagarna med en galamiddag dagen efter prisutdelningen. Sedan dess håller Kungen årligen en middag för pristagarna den 11 december.

Kungens middag för Nobelpristagarna 1951. Köksmästare Monsieur Paul Arbin kontrollerar om rådjurssadeln är färdig. Stekspettet har varit instucket en stund i benmärgen. Känns det ljumt är steken färdig. Än i dag består huvudrätten av rådjur som kommer från Kungens höstjakt.

Kungens middag för Nobelpristagarna 1951. Köksmästare Monsieur Paul Arbin kontrollerar om rådjurssadeln är färdig. Stekspettet har varit instucket en stund i benmärgen. Känns det ljumt är steken färdig. Än i dag består huvudrätten av rådjur som kommer från Kungens höstjakt. Foto: Nordiska museet