Kungafamiljen vid Nobelbanketten

Måndagen den 10 december deltog Kungafamiljen traditionsenligt vid årets Nobelbankett i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Kungafamiljen på årets Nobelbankett.

Kungafamiljen på årets Nobelbankett. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Varje år bjuds omkring 1.300 gäster in till Blå hallen i Stockholms stadshus där Nobel­middagen serveras. Förutom Kungafamiljen, pristagarna och deras familjer deltar bland andra företrädare för regeringen och riksdagspartierna.

Under banketten bjöds på musik på temat mod, komponerad av Mikael Karlsson, framförd av bland andra Kungliga Hovkapellet, Kungliga Operans kör och sångerskan Anna von Hausswolff. Även Kungliga Baletten medverkade.

Nobelbanketten i Blå hallen i Stockholm stadshus.

Nobelbanketten i Blå hallen i Stockholm stadshus. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I slutet av kvällen uppvaktade studenter med fanborg i trappan och på balustraden. Högskolor och universitet från hela landet fanns representerade i fanborgen.

En pristagare från varje prisgrupp höll tal, i Nobelordning, det vill säga i den ordning som Alfred Nobel angav priserna i sitt testamente: i fysik Donna Strickland, i kemi Frances H. Arnold, i medicin Tasuku Honjo, och i ekonomi William D. Nordhaus.