Kungen invigde Kristallen i Kiruna

Torsdagen den 22 november invigde Kungen Kristallen – Kirunas nya stadshus samt Konstmuseet i Norr.

Kungen inviger Kirunas nya stadshus.

Kungen inviger Kirunas nya stadshus. Foto: Kenneth Paulsson/TT

Med anledning av Kirunas stadsflytt har ett nytt stadshus uppförts. Det nya stadshuset är ritat av det danska arkitektföretaget Henning Larsen Architects. Förutom lokaler för Kiruna kommun har man även gjort plats för ett konstmuseum, Konstmuseet i Norr, i Kristallen.

Tillsammans med kulturminister Alice Bah Kuhnke togs Kungen emot av kommun­fullmäktiges ordförande Mattias Timander och kommunstyrelsens ordförande Kristina Zakrisson.

Ceremonin inleddes med att församlingen lyssnade till stadshusklockorna som spelade.

Därefter framfördes musik av kammarmusikensemblen Norrbotten NEO.

I sitt invigningstal sade Kungen bland annat

Den byggnad som vi är här för att inviga i dag är inte bara formmässigt spännande, utan den är också byggd för att uppfylla höga miljökrav. Det är med andra ord ett mycket modernt stadshus som nu blir Kirunabornas vardagsrum. En plats för möten, arbete och – inte minst – för konst och kultur!

H.M. Konungen

Ceremonin avslutades med ett musikaliskt inslag som framfördes av musikgruppen Eldstad.

Kungen besöker Konstmuseet i Norrs lokaler i Kristallen. Bakom Kungen står LKAB:s ordförande Göran Persson samt Göran Cars, stadsplanerare i Kiruna kommun.

Kungen besöker Konstmuseet i Norrs lokaler i Kristallen. Bakom Kungen står LKAB:s ordförande Göran Persson samt Göran Cars, stadsplanerare i Kiruna kommun. Foto: Johan Ylitalo

Efter invigningsceremonin fick Kungen och de övriga gästerna en rundtur i Kristallen. Bland annat besöktes konstmuseet och dess invigningsutställning Transitions under guidning av länskonstmuseichef Selma Green och konstnärlig ledare Maria Ragnestam.