Kronprinsessparet i Estland

Söndagen den 19 augusti besökte Kronprinsessparet Estland för att uppmärksamma 100-årsjubileet av Estlands självständighet.

Kronprinsessan och Estlands president Kersti Kalilaid inspekterar hedersvakten under välkomstceremonin vid presidentpalatset i Kadriorg, Tallinn.

Kronprinsessan och Estlands president Kersti Kalilaid inspekterar hedersvakten under välkomstceremonin vid presidentpalatset i Kadriorg, Tallinn. Foto: Henrik Montgomery/TT

Dagen inleddes på presidentpalatset i Kadriorg där Kronprinsessparet hälsades välkomna av Estlands president Kersti Kaljulaid och hennes make Georgi-René Maksimovski. Efter välkomstceremonin följdes ett enskilt möte mellan Kronprinsessparet och presidentparet samt lunch.

Efter lunchen besökte Kronprinsessparet och presidentparet Kadriorgparken där Kronprinsessparet planterade en ek. Under Estlands 100-årsjubileum har samtliga inbjudna gäster planterat varsin ek i parken. Vid statsbesöket till Estland 1929 planterade Gustaf V en ek i Kadriorgparken och vid statsbesöket 1992 planterade Kungen en ek i parken.

Kronprinsessparet planterar en ek i Kadriorgparken i Tallinn.

Kronprinsessparet planterar en ek i Kadriorgparken i Tallinn. Foto: Kungahuset.se

Kadriorgparken

Kadriorgparken är Estlands mest framstående slotts- och stadspark som omfattar ca 70 hektar. Parken började anläggas år 1718 på Peter I:s order. I parken kan man se trender i parkdesign som kännetecknar 1700-, 1800- och 1900-talet.

Efter lunchen och trädplanteringen reste Kronprinsessparet och presidentparet till Nargö. I början av 1900-talet bodde runt 400 personer på Nargö, som ligger 20km nordväst om Tallinn. Fram till första världskriget var invånarna på Nargö i stort sett svenskspråkiga.

Estlandssvenskarnas kulturförvaltning arrangerar varje år en svenskdag i någon av Estlands svenskbygder. I år ägde denna dag rum på Nargö och i samband med svenskdagen återinvigdes det restaurerade S:ta Maria kapell. S:ta Maria kapell, som tillhör den estlandssvenska S:t Mikaels församling i Tallinn, invigdes första gången 1938.

Kronprinsessparet och presidentparet hälsades välkomna till S:ta Maria kapell av Estlands ärkebiskop Urmas Viilma, kyrkoherde i estniska församlingen i Stockholm Tiit Pädam samt kyrkoherde i S:t Mikaelskyrkan i Tallin Patrik Göransson.

Kronprinsessparet och presidentparet tillsammans med, fr vänster, kyrkoherde i estniska församlingen i Stockholm Tiit Pädam, Estlands ärkebiskop Urmas Viilma samt kyrkoherde i S:t Mikaelskyrkan i Tallinn Patrik Göransson.

Kronprinsessparet och presidentparet tillsammans med, fr vänster, kyrkoherde i estniska församlingen i Stockholm Tiit Pädam, Estlands ärkebiskop Urmas Viilma samt kyrkoherde i S:t Mikaelskyrkan i Tallinn Patrik Göransson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Under gudstjänsten återinvigdes St:a Maria kapell och som avslutning mottog Kronprinsessparet boken "Minnen från Nargö" samt signerade en minnestavla. Därefter framförde representanter från de estlandssvenska områdena Rågöarna, Ormsö och Runö hälsningar.

Kronprinsessparet i samtal med representanter från de estlandssvenska områdena Rågöarna, Ormsö och Runö.

Kronprinsessparet i samtal med representanter från de estlandssvenska områdena Rågöarna, Ormsö och Runö. Foto: Henrik Montgomery/TT

Under resan tillbaka till Tallinn från Nargö berättade Lauri Tammiste, chef för Stockholm Environment Institutes kontor i Tallin, och senior expert Evelin Piisalu om projektet BLASTIC, ett projekt som visar plastavfallets väg från stadsområden till Östersjön, samt om Estlands arbete med FN:s globala hållbarhetsmål.

Kronprinsessparet avslutade dagen i Estland tillsammans med presidentparet och premiärminister Jüri Ratas på Sångarfältet i Tallinn där konserten "Estonian Joint Singing Song Power” ägde rum.

Tõnu Kaljuste, ledamot i Kungl. Musikaliska Akademien samt tidigare dirigent för Radiokören, ledde firandet på Sångarfältet där runt 20 000 sångare sjöng under 100 minuter för att fira Estlands 100-årsjubileum.

Kronprinsessparet, presidentparet och Estlands premiärminister vid konserten "Estonian Joint Singing Song Power" på Sångarfältet i Tallinn.

Kronprinsessparet, presidentparet och Estlands premiärminister vid konserten "Estonian Joint Singing Song Power" på Sångarfältet i Tallinn. Foto: Henrik Montgomery/TT

De baltiska staterna 100 år

År 2018 har det gått hundra år sedan Estland, Lettland och Litauen utropade sin självständighet, vilket kommer att firas under året. Precis som Finland uppstod Estland, Lettland och Litauen som nationalstater efter det ryska kejsarrikets sönderfall 1917–18.

Kronprinsessparet deltog vid firandet av Litauen fredagen den 16 februari och Lettland den 27 april.

De senaste svenska statsbesöken ägde rum i Litauen oktober 2015, i Lettland mars 2014, i Estland 1992.

Text