Statsbesök från Kanada – dag 1

Måndagen den 20 februari till och med torsdagen den 23 februari besökte Kanadas generalguvernör David Johnston Sverige på inbjudan av Kungen. Globala frågor, migration, innovation, hållbarhet och handel stod i fokus, liksom att främja potentiella affärsmöjligheter i båda riktningar.

Kungaparets galamiddag för generalguvernörsparet avslutar statsbesökets första dag.

Kungaparets galamiddag för generalguvernörsparet avslutar statsbesökets första dag. Foto: Christine Olsson/TT

Vid kvällens galamiddag. Drottningen, Sharon Johnston, generalguvernör David Johnston och Kungen välkomnar Maatalii Okalik, ordförande för National Inuit Youth Council.

Vid kvällens galamiddag. Drottningen, Sharon Johnston, generalguvernör David Johnston och Kungen välkomnar Maatalii Okalik, ordförande för National Inuit Youth Council. Foto: Kungahuset.se

Drottningen och Sharon Johnston under besöket på Fryshuset.

Drottningen och Sharon Johnston under besöket på Fryshuset. Foto: Kungahuset.se

Kungen och generalguvernören vid välkomstceremonin på Inre borggården.

Kungen och generalguvernören vid välkomstceremonin på Inre borggården. Foto: Kungahuset.se

Vid ceremonin på Inre borggården.

Vid ceremonin på Inre borggården. Foto: Kungahuset.se

Sharon Johnston, Kungen, Kanadas generalguvernör David Johnston och Drottningen vid Hovstallet.

Sharon Johnston, Kungen, Kanadas generalguvernör David Johnston och Drottningen vid Hovstallet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vid H.M. Konungens hovstall hälsade Kungaparet generalguvernör David Johnston och Sharon Johnston välkomna. Därefter åkte Kungaparet och generalguvernörsparet kortege med eskorttropper och standarvakt ur Kungliga livgardet till Kungliga slottet.

Vid ankomsten till Inre borggården.

Vid ankomsten till Inre borggården. Foto: Kungahuset.se

På Inre borggården hölls välkomstceremonin. Efter att nationalsångerna spelats inspekterade Kungen och generalguvernören hederskompaniet.

Prinsessan Sofia, Prins Carl Philip, Drottningen, generalguvernör David Johnston, Sharon Johnston, Kungen, Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill i Stora gästvåningen på Kungliga slottet.

Prinsessan Sofia, Prins Carl Philip, Drottningen, generalguvernör David Johnston, Sharon Johnston, Kungen, Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill i Stora gästvåningen på Kungliga slottet. Foto: Kungahuset.se

Gåvor utbyttes i Stora gästvåningen och där deltog även Prins Carl Philip, Prinsessan Sofia, Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill.

Kungaparet gav därefter lunch för generalguvernörsparet på Kungliga slottet.

Under eftermiddagen tog statsminister Stefan Löfven emot generalguvernören i Rosenbad för överläggningar.

Drottningen och Sharon Johnston välkomnas av Fryshusets Johan Oljeqvist och Anja Frey.

Drottningen och Sharon Johnston välkomnas av Fryshusets Johan Oljeqvist och Anja Frey. Foto: Kungahuset.se

Drottningen och Sharon Johnston besökte Fryshuset och välkomnades av vd Johan Oljeqvist och Anja Frey, som är chef för Fryshuset i Stockholm. Under besöket berättade representanter från Fryshuset om erfarenheter och metoder när det gäller förebyggande socialt arbete med ungdomar i utsatta situationer samt hur man säkerställer ungas deltagande i samhället.

På Fryshuset. Drottningen, Sharon Johnston och delar av den Kanadensiska delegationen som Daniel Alfredsson, Ottawa Senators Hockey Club, och Maatalii Okalik, ordförande för National Inuit Youth Council, tillsammans med baskettränande ungdomar.

På Fryshuset. Drottningen, Sharon Johnston och delar av den Kanadensiska delegationen som Daniel Alfredsson, Ottawa Senators Hockey Club, och Maatalii Okalik, ordförande för National Inuit Youth Council, tillsammans med baskettränande ungdomar. Foto: Kungahuset.se

Dagen avslutades med Kungaparets galamiddag för generalguvernörsparet. Gästerna hälsades välkomna i Vita Havet. Middagen hölls därefter i Karl XI:s galleri.

Kungen höll tal och framhöll att Kanada och Sverige har mycket gemensamt: att de är två, till stor del glest befolkade, arktiska nationer som båda har en djup respekt för naturen. Att båda länderna ser att samarbeten människor och länder emellan är viktiga för att hitta lösningar på dagens utmaningar. Att våra länder är stabila demokratier som är starka förespråkare av mänskliga rättigheter, öppna samhällen och som ser mångfald som en styrka och tillgång.

Gästerna hälsas välkomna i Vita Havet.

Gästerna hälsas välkomna i Vita Havet. Foto: Kungahuset.se

Kungen förde Sharon Johnston till bordet. På sin vänstra sida hade Kungen Kirsty Duncan, Kanadas forskningsminister.

Drottningen fördes till bordet av generalguvernör David Johnston. På sin högra sida hade Drottningen Larry Bagnell, Member of Parliament (Yukon), Kanadas liberala parti.

Prins Carl Philip förde Joy Nott, ordförande för Canadian Importers and Exporters (I.E.Canada). På sin vänstra sida hade Prinsen Sharon Johnston.

Prinsessan Sofia fördes till bordet av Larry Bagnell, Member of Parliament (Yukon), Kanadas liberala parti. På sin högra sida hade Prinsessan Naheed Nenshi, Calgarys borgmästare.

Prinsessan Madeleine fördes till bordet av Thomas Mulcair, partiledare för det socialdemokratiska partiet the New Democratic Party (NDP). På sin högra sida hade Prinsessan generalguvernör David Johnston.

Christopher O'Neill förde Kirsty Duncan, Kanadas forskningsminister, till bordet. På sin vänstra sida hade Christopher O'Neill Heather Grant, Kanadas ambassadör i Sverige.

Blommorna som pryder bordet i Karl XI:s galleri är hortensia, viburnum, alstroemeria och lisianthus. Glasservisen från Kosta, design Sigurd Persson, är en bröllopsgåva till Kungaparet 1976 från regering och riksdag. Linnet kommer från Klässbols väveri och var en gåva från riksdag och regering till Kungen med anledning av 20-årsfirandet som monark. Mönstret är designat av Karin Björquist och består av en bred vågrörelse i bården och av stora strödda stjärnor i spegeln kring Kungaparets spegelmonogram. Stjärnorna syftar på polstjärnan, en gammal symbol för svenska kungen. Vävmästare var Hans Thomsson.

Blommorna som pryder bordet i Karl XI:s galleri är hortensia, viburnum, alstroemeria och lisianthus. Glasservisen från Kosta, design Sigurd Persson, är en bröllopsgåva till Kungaparet 1976 från regering och riksdag. Linnet kommer från Klässbols väveri och var en gåva från riksdag och regering till Kungen med anledning av 20-årsfirandet som monark. Mönstret är designat av Karin Björquist och består av en bred vågrörelse i bården och av stora strödda stjärnor i spegeln kring Kungaparets spegelmonogram. Stjärnorna syftar på polstjärnan, en gammal symbol för svenska kungen. Vävmästare var Hans Thomsson. Foto: Kungahuset.se

Meny

Stekt pilgrimsmussla från Fröya
med périgordtryffel, körvel och blomkålscrème

*

Lättstekt skreitorsk med palsternacka,
oscietrakaviar, gräslöksolja och ostron-beurre blanc

*

Stekt hängmörad kofilé med rökt oxmärg,
löksymfoni och långpepparsky

*

Mousse på rostad mjölkchoklad med granatäppelsorbet,
salt chokladkräm och isat hibiscuste

Statsbesök från Kanada

David Johnston är Kanadas 28:e generalguvernör. Elizabeth II är Drottning av Kanada och representeras i landet av generalguvernören.

Det fyra dagar långa besöket äger rum i Stockholm, Malmö, Lund och Göteborg.

Den svenska regeringen representeras av statsminister Stefan Löfven, EU- och handelsminister Ann Linde samt ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson