Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill besökte Gävle

Måndagen den 2 februari var Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill i Gävle bland annat för att besöka ESRI Group och aktivitetshuset Helges. Prinsessan Madeleine är Hertiginna av Hälsingland och Gästrikland.

Prinsessan Madeleine på fritidsgården Helges.

Prinsessan Madeleine på fritidsgården Helges. Foto: David Sica/Stella Pictures

Prinsessparets dag inleddes på Gävle slott där landshövding Barbro Holmberg tog emot och bjöd in till lunch. Ett 40-tal gäster från länets idrotts- kultur och näringsliv deltog i lunchen. Den avrundades med en chokladprovning ledd av Anna-Sofia Winroth, entreprenör och kakaoplantageägare, som driver Gefle Chocolaterie.

Prinsessparet tillsammans med landshövding Barbro Holmberg och Anna-Sofia Winroth vid lunchen på Gävle slott.

Prinsessparet tillsammans med landshövding Barbro Holmberg och Anna-Sofia Winroth vid lunchen på Gävle slott. Foto: David Sica/Stella Pictures

Därefter åkte Prinsessparet till ESRI Group, Nordens ledande GIS-företag som arbetar med programvaror för hantering av geografisk information.

Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill hälsades välkomna av Rikard Birgersson, säljchef, som tillsammans med Maria Pennerdal, HR-chef, berättade om Gävle som GIS-huvudstad, om vad GIS är och inom vilka områden GIS kan användas.

GIS står för geografiska informationssystem och är ett sätt att arbeta med information som är knuten till särskilda platser. Två av de mest kända är kanske Google Maps och Google Earth. GIS är grunden till alla applikationer som använder position på något sätt – såväl på webben som i telefonen.

ESRI samarbetar med högskolan i Gävle kring en utbildning i informationsteknologi med GIS-inriktning.

Prinsessan välkomnas till fritidsgården Helges.

Prinsessan välkomnas till fritidsgården Helges. Foto: David Sica/Stella Pictures

Eftermiddagen avslutades på fritidsgården Helges i stadsdelen Andersberg. Lars Hall, föreståndare, och Johan Jämtberg, musikproducent, välkomnade och berättade om verksamheten. Helges är ett aktivitetshus, öppet för alla. Här finns ett brett utbud av aktiviteter, som fotboll, dans, tjejgrupper, gym, språkcafé och musik.

Prinsessan Madeleine och Christoper O'Neill i sångstudion där Natalie Granath och Signe Lindbäck övar.

Prinsessan Madeleine och Christoper O'Neill i sångstudion där Natalie Granath och Signe Lindbäck övar. Foto: Kungahuset.se

Prinsessparet fick bland annat ta del av verksamheten i sångstudion och musikrummet. Hit kommer ungdomar från hela landet. Johan Jämtberg har coachat många barn och ungdomar och gett dem möjligheten att utveckla sin röst, sjunga i studio och stå på scen. Lisa Ajax, förra årets idolvinnare är till exempel skolad här.