Program

Ur programmet för statsbesöket 2-4 december

Tisdag 2 december

Paris

Den första dagen följs efter välkomstceremonier, av möte med presidenten och på kvällen en statsbankett med president Hollande som värd.

För näringslivsdelegationen och franska affärskontakter arrangeras tillsammans med OECD ett ekonomiskt forum på temat grön tillväxt och globalisering. Internationellt erkända företagsledare och ekonomer deltar och diskuterar framtidens utmaningar.

Onsdag 3 december

Paris

Onsdagen går i vetenskapens och forskningens tecken. Kungen inviger den internationella högnivåkonferensen om miljö och energi som Frankrike och Sverige arrangerar tillsammans. Till konferensen har tongivande politiker, experter och företag bjudits in. Klimat- och energifrågorna är centrala i Frankrike och förberedelserna för klimattoppmötet COP 21, som äger rum i Paris i slutet av nästa år, är i full gång.

Forskning inom hälsoområdet lyfts också fram denna dag. Drottning Silvia delar ut ett vetenskapspris för forskning inom barncancerområdet. Efter prisutdelningen inleds ett seminarium med fokus på unga forskare och utvecklingen av svensk-franskt forskningssamarbete.

Parallellt anordnas ett affärsinriktat evenemang på tema bioteknik för franska och svenska företag. Här visas prov på hur de senaste svensk-franska forskningsrönen har omsatts i marknadsmogna tillämpningar.

Kultur och integration är andra frågor som berörs under statsbesöket, bland annat vid besök på kulturhuset ”Le Centquatre” i Paris.

Kulturhuset erbjuder konstutställningar, konserter, teater, nycirkus och gatukonst med mera. ”Le Centquatre” har uppmärksammats för att ha skapat en livaktig mötesplats för ungdomars kulturskapande. Onsdagens program avslutas med att kungaparet ger en svarsmiddag.

Torsdag 4 december

Toulouse

Under statsbesökets tredje dag reser Kungaparet till Toulouse, som är centrum för rymd- och flygforskning och relaterad industri. Kungaparet besöker bland annat Airbus och det franska rymdinstitutet CNES, där betydande internationell forskning bedrivs inom respektive område. 

Besöket i Toulouse innefattar också kulturella inslag. Statsbesöket avslutas sent torsdag eftermiddag.