Fakta om Frankrike

  
Invånare65 miljoner invånare (2012)
Största stadParis, 2,2 miljoner invånare
Yta544.000 kvadratkilometer
Högsta bergMont Blanc (4.810 meter över havet)
Största sjöLac Léman/Genèvesjön

Efter århundraden av strider mellan olika furstar uppstod på 1300-talet fröet till en nationalstat. Franska kungar lade efter hand nya områden under sig och en centralstyrd stat utvecklades. I början av 1700-talet var landet det mest inflytelserika i Europa.

Revolutionen i slutet av århundradet följdes av Napoleons auktoritära styre och fortsatta centralisering. Under 1800-talet följde flera omvälvningar i kampen om politisk makt och organisation, samtidigt som Frankrike stärkte sin ställning som kolonialmakt. Första hälften av 1900-talet kom att präglas av de båda världskrigen.

Fransk politik

Politisk instabilitet och ett sönderfallande kolonialvälde ledde till att Charles de Gaulle återkom 1958 som ledare. 1960-talet var ekonomiskt framgångsrikt men präglades av sociala omvälvningar och revolt. Under 1970-talet drabbades ekonomin av kris vilket bidrog till att socialisten François Mitterrand valdes till president 1981. Han satt vid makten till 1995 då gaullisten Jacques Chirac tog över. Chirac i sin tur efterträddes 2007 av Nicolas Sarkozy, kandidat för högern som samlats i det nybildade UMP. François Hollande blev president 2012.

Frankrike har så kallat halvpresidentiellt styre, vilket är en blandning av presidentstyre och parlamentarism. Presidenten är statschef och utnämner och avskedar regeringen. Parlamentet består av den direktvalda nationalförsamlingen och den indirekt valda senaten. Nationalförsamlingen har starkast ställning av de båda kamrarna, eftersom den kan avsätta regeringen genom misstroendeomröstning och har avgörande röst i fråga om lagstiftning. Det politiska landskapet domineras av ett höger- och ett vänsterblock, med ett stort parti vardera.

Frankrikes ekonomi

Frankrike är världens femte största ekonomi. Landet har en stor industribas, ett omfattande jordbruk och en livlig tjänstesektor. och Sveriges nionde största exportmarknad. Varuimporten från Frankrike till Sverige ligger på åttonde plats.

300–400 företag med svenskt ägande finns idag etablerade i Frankrike. Tillsammans sysselsätter dessa upp emot 100.000 personer. Ungefär 200 franska företag finns etablerade i Sverige. En av de större fransk-svenska affärerna under senare år var företaget Pernod-Ricards köp av Vin & sprit 2008.

Frankrike är världens största turistland med fler än 75 miljoner besökare per år. År 2013 räknades antalet franska gästnätter i Sverige till drygt 280.000 och tendensen för 2014 är att denna siffra kommer att öka. Samma år uppmättes antalet svenska privatresor till Frankrike till 680.000 och affärsresorna till cirka 100.000. Omkring 40.000 svenskar är mer eller mindre bofasta i Frankrike.

Källor: UD, Utrikespolitiska institutet