Program

Ur programmet för statsbesöket 3–5 mars 2015

Tisdag 3 mars

Den första dagen följs efter välkomstceremonier, av Kungens möte med president Sauli Niinistö. Efter de officiella diskussionerna besöker Kungaparet och presidentparet Ateneums konstmuseum och tar del av en utställning med anledning av Jean Sibelius jubileumsår.

På eftermiddagens program står ett näringslivsseminarium om digitalisering av traditionell industri, ett besök på riksdagen samt kransnedläggning på Sandudds begravningsplats. Dagen avslutas med en galamiddag på Presidentens slott med presidentparet som värd.

Onsdag 4 mars

Den andra besöksdagen inleds med att Kungaparet och näringslivsdelegationen träffar finländska start up-företag. Kungaparet besöker dessutom en prisbelönt företagsby för skolelever i Esbo samt ett seminarium för unga opinionsbildare på Hanaholmen.

Efter en lunch med Helsingfors stad som värd möter Drottningen och presidentens hustru Jenni Haukio unga designers på Design Forum. Kungen och president Niinistö besöker Sandhamn för att ta del av försvarsmaktens verksamhet samt med försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige.

På programmet står dessutom ett besök på Krigsmuseets utställning Vinterkriget 75 år. Onsdagens program avslutas med att Kungaparet ger en svarsmiddag.

Torsdag 5 mars

Villmanstrand
Under statsbesökets tredje dag reser Kungaparet till Villmanstrand. Först på programmet står ett besök på Villmanstrands tekniska universitet och yrkeshögskola.

Villmanstrands stad bjuder sedan på lunch i Rådhuset, och Sveriges ambassad ordnar ett kulturevenemang med finska och svenska artister på Villmanstrands stadsteater.

Under dagen besöker Kungaparet också den ortodoxa kyrkan samt UPM:s bioraffinaderi i Kaukaa. Statsbesöket avslutas sent torsdag eftermiddag.