Kungafamiljens klädsel

Kungens klädsel

Kungen är amiral i flottan och bar stor mässdräkt modell 1878. Denna så kallade sällskapsuniform för marinen motsvarar högtidsdräkt och kan bäras i festsammanhang, då frack bärs enligt civilt bruk. Stor mässdräkt består av mörkblå mässjacka, vit väst, mörkblå byxor med guldrevärer frackskjorta och svart fluga.

Kungen bar Serafimerorden i band med kraschan och Vasaorden i kraschan. Av halsdekorationer bar Kungen Svärdsorden, den svenska militära orden.

Kungen bar även två ordenskraschaner, överst den svenska Serafimerorden och under den Vasaordens kraschan. På bröstet (inifrån – ut) bar Kungen dekorationer i miniatyr: Gustav V:s jubileumstecken II, Gustav VI Adolfs minnesmedalj, Nordstjärneorden och Vasaorden.

Kungen och Drottningen anländer till Slottskyrkan. Foto: Jessica Gow/TT

Kungen och Drottningen anländer till Slottskyrkan. Foto: Jessica Gow/TT

Drottningens klädsel

Drottningen bar en ljus syrenlila klänning i sidensatin broderad med spets, paljetter och stenar. Till det bar Drottningen de Leuchtenbergska safirerna i diadem, örhängen och brosch, ett briljantcollier med kläpp samt kronjuvelarmbandet.

Drottningen bar också Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken och kraschan, samt ett miniatyrporträtt av Kungen inramat i briljanter.

Kronprinsessans klädsel

Kronprinsessan bar en klänning i en blågrön nyans ur H&M:s Exclusive Conscious-kollektion. Till detta bar Kronprinsessan Prinsessan Sibyllas diadem, poireörhängen samt en poirebrosch med diamant.

Kronprinsessan bar också Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken och kraschan, samt ett miniatyrporträtt av Kungen inramat i briljanter.

Kronprinsessparet på Inre borggården. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kronprinsessparet på Inre borggården. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Prins Daniels klädsel

Prins Daniel bar frack med Serafimerorden i band och kraschan samt Nordstjärneordens kors i svart band runt halsen. På bröstet bar Prinsen Konung Carl XVI Gustafs jubileumsminnestecken II i miniatyr.

Prinsessan Madeleines klädsel

Prinsessan Madeleine bar en aprikosrosa klänning i mjukt fallande siden med ett liv broderat med matta stenar. Prinsessan bar ett privat diadem och Vasaörhängena.

Prinsessan bar också Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken och kraschan, samt ett miniatyrporträtt av Kungen inramat i briljanter.

Prinsessan Madeleine, Prinsessan Leonore och herr Christopher O'Neill. Foto: David Sica/Stella Pictures

Prinsessan Madeleine, Prinsessan Leonore och herr Christopher O'Neill. Foto: David Sica/Stella Pictures

Prinsessan Leonores klädsel

Prinsessan Leonore bar en klänning som en gång bars av hennes morfars farfar Gustaf VI Adolf.

Christopher O'Neills klädsel

Christopher O'Neill bar frack och Nordstjärneordens kors i blågult band runt halsen.