Sveriges Kungahus

Dukningen

Honnörsbordet pryddes av etagerer och kandelabrar i brännförgyllda bronser från 1800-talet och rosa och vita försommarblommor som pioner, luktärt, trädgårdsrosor, daggkåpa och akleja.

Blommor


I taket svävar en stor krans av björklöv med hängande bågar av rosa blommor. Blommorna vid honnörsbordet är arrangerade i brännförgyllda bronser ur Kungl. Husgerådskammaren samlingar. Bakom brudparet en fond av ljusrosa pioner, hortensia och hundkex.

Glas


Glasen var de glas som skänktes till Kungaparet vid bröllopet 1976 av riksdag och regering.

Kuverttallrikarna


Kuverttallrikarna som användes vid huvudbordet beställdes av Karl XIV Johan, de övriga är från den senare delen av 1700-talet och förmodligen beställda av Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika samt Gustav III.

Förrätten


Tallrikar med Gustaf V:s monogram och Tre kronor. Rörstrand 1910.

Besticken är beställda av drottning Désirée, Bernadotternas första drottning. De har ett pålött monogram, EBD (Eugenia Bernhardina Desideria), och är helförgyllda. De tillverkades i Stockholm cirka 1830–40.

Fiskrätten


Tallrik med grönt blomstermotiv, Rosenthal Monbijou. Sent 1900-tal.

Besticken är av den välkända svenska modellen Olga. Gafflarna är svenska, tillverkade vid mitten av 1800-talet, medan knivarna i samma modell beställdes av Gustaf VI Adolf på 1950-talet.

Kötträtten


Tallrikar prydda med texten Drottningholms slott samt med kunglig krona, Rörstrand 1910.

Besticken beställdes av drottning Josefina och är i modellen Prins Albert.

Desserten


Tallrikar med fjäril och blomstermotiv märkta KPM,( Königliche Porzellan-Manufaktur Berlin), 1800-tal.