Kronprinsessparets bröllop
Hertiginnedömet Östergötland

Detalj av karta över Östergötland, tecknad och laverad av prins Oskar (II) 1846. Oscar II var hertig av Östergötland. Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna

Den 24 februari 2012 blev Prinsessan Estelle hertiginna av Östergötland efter beslut av Kungen.
 
Östergötland var en centralbygd för den medeltida kungamakten och var även ett viktigt område för den tidiga utvecklingen av kristendomen i Sverige, där klostret i Alvastra spelade en stor roll. Den rika östgötaslätten har bidragit till att skapa en kulturbygd och utgör än i dag en stor del av det svenska jordbruket.
 
Flera östgötska städer har varit viktiga för Sveriges utveckling. Skänninge var en av flera huvudstäder under medeltiden, Vadstena var den heliga Birgittas hemort. Vadstena, Skänninge och Söderköping krympte dock efter Gustav Vasa och reformationen.
 
Under stormaktstiden tillverkades en stor del av Sveriges kanoner i Finspång medan Norrköping under 1800-talet blev ett industriellt centrum och var fram till 1930-talet Sveriges näst största stad. Linköping blev biskopssäte på 1100-talet och Linköpings domkyrka är ett av Sveriges första gotiska byggnadsverk.
 
Sedan tidigare finns två hertigar av Östergötland i den Bernadotteska släkten: Oskar II (1829-1907) var hertig av Östergötland före sitt trontillträde, samt prins Carl (sonson till Oskar II och son till prins Carl och prinsessan Ingeborg).

Foto: Alexis Daflos/Kungl. Hovstaterna