Sveriges Kungahus

Kungens 25-årsjubileum

Vid Kungens 25-årsjubileum som monark den 15 september 1998 hölls en lunch i Vita Havet. Kungaparet hälsar på gästerna utanför Vita Havet på Kungliga slottet.  Foto: Alexis Daflos/Kungl. hovstaterna

Vid Kungens 25-årsjubileum som monark den 15 september 1998 hölls en lunch i Vita Havet. Kungaparet hälsar på gästerna utanför Vita Havet på Kungliga slottet. Foto: Alexis Daflos/Kungl. hovstaterna

Carl XVI Gustafs 25-årsjubileum


Av intendent Kerstin Hagsgård, Kungl. Husgerådskammaren

1998 firade Kungen sitt 25-åriga regeringsjubileum. Jubileet firades på nationaldagen den 6 juni, bland annat genom att bjuda in ett antal medborgare från Sveriges samtliga kommuner, sammanlagt 2.000 gäster, till Kungliga slottet på mottagning.

Den officiella gåvan från riksdag, regering samt kommuner i Sverige var iordningställandet av Carl XVI Gustafs jubileumsrum. Gåvan var i linje med Kungaparets önskan om att iordningställa ett rum på Kungliga slottet med svensk samtida inredning.

Möbelarkitekt Åke Axelsson ritade möblerna och hade det övergripande ansvaret för inredningen. Rummet ligger i Bernadottevåningen och kan beses av allmänheten.