Sveriges Kungahus

Tidigare regentjubileer

Firandet vid Gustav Adolfs torg september 1897. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv. Foto: A.J. Hagnell, Halmstad

Firandet vid Gustav Adolfs torg september 1897. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv. Foto: A.J. Hagnell, Halmstad

Tidigare regentjubileer

Av intendent Kerstin Hagsgård, Kungl. Husgerådskammaren

När Carl XVI Gustaf år 2013 firar 40 år på tronen är han den andre monarken sedan medeltiden som får uppleva ett sådant jubileum. Hittills har endast Gustaf V (1907–1950) regerat längre.

Karl XIV Johan

Det 5–6 februari 1843 firade Karl XIV Johan 25 år på tronen. Firandet inleddes med Te Deum (tacksägelsegudstjänster) i landets kyrkor och uppvaktningar. Festföreställning på Operan var ett givet inslag. Den stora höjdpunkten var Borgerskapets fest i Börshuset.

Festligheterna började med att kungafamiljen i två paradvagnar i kortege, omgivna av fackelbärare, passerade Slottsbacken, Mynttorget och Storkyrkobrinken innan de anlände till Börshuset på Stortorget i Gamla Stan. De togs emot av överståthållaren greve Mauritz Axel Lewenhaupt, och de nio värdarna bland andra borgmästare Nils Sandblad, bryggaråldermannen A J Lychou och skräddaråldermannen C F Spångberg.

Supén serverades vid midnatt och kungafamiljen lämnade balen halv två på natten. Kungen som anlänt till Sverige som nyvald kronprins från Frankrike 33 år tidigare var tagen av uppvaktningen och värmen som strålade emot honom. Till den franske ambassadören yttrade han rörd och lycklig att: ”då jag for hem från borgerskapets bal på börsen, skulle jag hava velat dö”.

Carl XIV Johan, målad av Fredrik Westin 1838. Foto: Alexis Daflos/ Kungl. Hovstaterna

Carl XIV Johan, målad av Fredrik Westin 1838. Foto: Alexis Daflos/ Kungl. Hovstaterna

Oskar II


1897 gick nästa stora kungliga regeringsjubileum av stapeln då Oskar II firade 25 år på tronen. Hyllningarna var många och skiftande.

Höjdpunkten på jubileet var 18–19 september. Första dagen inleddes med Te Deum, uppvaktningar och middag. Hyllningar i form av tal publicerades och festskrifter förärades kungen.

Kungen mottog även en stor mängd hyllningsadresser – vackert dekorerade band innehållande handkolorerade motiv med hyllningstexter och avsändarnas signaturer. Den främsta gåvan var den nationalinsamling där 227.000 bidragsgivare insamlat 2.200.000 kronor. Gåvan blev grunden till Oskar II:s jubileumsfond för lungtuberkulosens (TBC) bekämpande. Denna fond ger än idag betydande summor till den medicinska forskningen.

Oskar II besöker Österåsens sanatorium norr om Sollefteå den 11 juli 1902. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.

Oskar II besöker Österåsens sanatorium norr om Sollefteå den 11 juli 1902. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.

Den andra jubileumsdagen var spektakulär. Hela centrala Stockholm illuminerades (ljussattes) med hjälp av gasljus, glödlampor, facklor och bengaliska eldar. Fasader belystes och hyllningstexter formades med gasljus – företag, institutioner och husägare gjorde allt för att överträffa varandra med sina installationer. Kungaparet åkte i kortege, med början kl. 20.30, över en mil genom Stockholms gator för att bese hyllningarna och motta folkets jubel.
I samband med Oskar II:s regeringsjubileum 1897 dekorerades Norrbro, Gustav Adolfs torg och Hotell Rydberg i Stockholm.  Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv. Foto: L. Larsson, september 1897.

I samband med Oskar II:s regeringsjubileum 1897 dekorerades Norrbro, Gustav Adolfs torg och Hotell Rydberg i Stockholm. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv. Foto: L. Larsson

Då Oskar II var kung över Sverige och Norge fortsatte festligheterna den 26 september i den norska huvudstaden Kristiania, nuvarande Oslo. Där hölls jubileumsgudstjänst och kungaparet åkte även där i kortege genom staden.

Till jubileet hörde också en mängd andra festligheter. Konstnärsmötet, med en stor konstutställning i juni i Stockholm, lockade deltagare från Sverige, Norge, Danmark och Finland. Oskar II hälsade delegaterna välkomna på Logården, Kungliga slottets egen trädgård, och bjöd sedan in till galamiddag .

Några veckor senare fortsatte jubileet med den Fjärde allmänna internationella presskongressen. Sammanträden hölls i Riddarhuset i Stockholm och Oskar II höll ett bejublat tal på franska till den samlade internationella journalistkåren.

Det största och mest uppmärksammade inslaget i jubileet var emellertid Konst- och industriutställningen på Kungl. Djurgården med start redan den 15 maj. Oskar II invigde och från detta tillfälle finns några av de första filmbilderna i svensk historia. Stockholmsutställningen blev en succé med svenska och internationella besökare.

Djurgårdsbron med delar av Stockholmsutställningen 1897. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.

Djurgårdsbron med delar av Stockholmsutställningen 1897. Foto ur Bernadottebibliotekets arkiv.

Gustaf V


Gustaf V, Oskar II:s son, är den kung som hittills har regerat längst i Sverige. Trots hans många tillfällen till att jubilera valde han av olika anledningar att hålla en låg profil vid samtliga regeringsjubileer.

25-årsjubileumet 1932 firades med en privat jakt på Drottningholm. Kreugerkraschen och den ekonomiska kollapsen samma år bidrog säkert till att jubileet nedtonades. Även 30-årsjubileet valde Gustaf V att fira utan större pompa och ståt.

I tidningen Social-Demokraten skrevs på jubileumsdagen 1937 följande:
När konung Gustaf i dag firar trettioårsjubileum som regerande monark, så kan han glädja sig åt att både vara personligen högt uppburen av alla kretsar inom vårt folk och att stå i spetsen för en stat, där de inre förhållandena under hans regering uppvisa en väldig utveckling till det bättre i all avseenden och som därför tillhör de lyckligast lottade i den sönderfallande och kaotiska värld vi leva i.

1947, när Gustaf V väl uppnått 40 år på tronen, var han en älskad och aktad monark som skulle ha kunnat ta emot folkets hyllningar. Samma år avled dock tragiskt nog hans sonson, tronarvingen prins Gustaf Adolf. Detta tillsammans med en allt svagare fysik gjorde att hyllningarna ännu en gång hölls på en låg nivå.

Gruppfoto med Kung Gustaf V, taget i samband med hans 40-åriga regeringsjubileum den 8 december 1947. Bilden finns endast sparad i Bernadottebibliotekets arkiv som tidningsurklipp med följande bildtext:  ”I konseljsalen på Stockholms slott tog konungen omgiven av sin familj emot regeringens hyllning, framförd av statsminister Erlander. Konungen som med sällsynt resning och strålande vigör genomförde den ansträngande dagen ses här närmast omgiven av kronprinsessan samt prinsessan Sibylla med tronföljaren Carl Gustaf, som väl här upplevde den första av de tusende officiella högtidligheter som väntar honom i framtiden. Bakom Kungen kronprinsen och prins Bertil och på yttersidorna prinsessan Ingeborg och prinsessan Margaretha av Danmark.”
Gruppfotot med Kung Gustaf V är taget i samband med hans 40-åriga regeringsjubileum den 8 december 1947. Bilden finns endast sparad i Bernadottebibliotekets arkiv som tidningsurklipp med följande bildtext:

"I konseljsalen på Stockholms slott tog konungen omgiven av sin familj emot regeringens hyllning, framförd av statsminister Erlander. Konungen som med sällsynt resning och strålande vigör genomförde den ansträngande dagen ses här närmast omgiven av kronprinsessan samt prinsessan Sibylla med tronföljaren Carl Gustaf, som väl här upplevde den första av de tusende officiella högtidligheter som väntar honom i framtiden. Bakom Kungen kronprinsen och prins Bertil och på yttersidorna prinsessan Ingeborg och prinsessan Margaretha av Danmark".