Kungen håller tal i Stadsparken i Luleå. Foto: Jonas Ekströmer
16.40 Kungen håller tal och säger bland annat:
"Från Älvsbyn gick resan sedan vidare hit till Luleå. Att resa så här genom länet skapar en fin möjlighet att uppleva det svenska kulturarvet. Vi har fått uppleva landskapet med dess traditionella bebyggelse med lador. Detta säregna och unika ladlandskap vill jag gärna bidra till att uppmärksamma och kunna bevara för framtiden. Det är viktigt att vi vårdar och värnar vårt gemensamma kulturarv."
I Stadsparken. Foto: Kungahuset.se
Kungaparet i Luleå Stadspark. Foto: Kungahuset.se
Hur tycker du dagen har varit?
- Det har varit bra, avspänt och positivt vart vi än har varit. Jag är glad över Kungaparets besök i länet, det blir ju lite fest och det ska man absolut inte underskatta, en positiv kick i vardagen för många. Jag är också imponerad över hur Kungaparet, trots tidspressen, tagit sig tid att tala med så många länsbor längs vägen.
15.35 Kungaparet anländer till Luleå tekniska universitet och hörsalen inne på universitetet. Rektor Johan Sterte berättar att universitetet har fyra campus och lockar studenter från hela världen. Universitetet som grundades 1971 har 19.000 studenter och 1.600 anställda. Här finns 69 forskningsämnen och fokusområden för forskningen är bland annat samhällsbyggande, framtidens gruvor, hållbara transporter och smarta maskiner och material. Därefter berättar Rikard Gebart, professor energivetenskap, om sitt forskningsområde inom energi, bland annat om ett projekt som går ut på att ge Sverige ett fossiloberoende transportsystem genom att använda råvaror från skogen. Han berättar vidare om LTU Green Fuels pilotanläggning som Kungen invigde 2009 där flera experiment om gröna bränslen pågår
Kungaparet guidas genom Gammelstads kyrka av Kjell Lundholm. Foton: Kungahuset.se
En historisk vandring längs Gamla Hamngatan upp till Gammelstads kyrka. Foto: Kungahuset.se
14.20 Karl Petersen, kommunstyrelsens ordförande, berättar om Luleås historia och hur staden flyttades i mitten av 1600-talet. Landhöjningen gör att kommunen ökar med två kvadratkilometer varje år. Stålverket och universitetet är två milstolpar som betytt mycket för staden, liksom kulturens hus som invigdes 2007. Han avslutar med att hälsa välkommen till Luleå kommun som bussen med Kungaparet nu kör in i.
Ladulandskap. Foto: Kungahuset.se
På väg mot Luleå. Foto: Kungahuset.se
I Älvsby kyrka. Foto: Kungahuset.se
Kronprinsparet Gustav VI Adolf och Louise signerar ”Kungastenen” 1927.
Kungaparet välkomnas till Älvsbyn. Foto: Kungahuset.se
Ingegerd Granström visar bilder från Kungaparets tidigare besök vid Storforsen. Foto: Kungahuset.se
11.36 Kungaparet anländer till Älvsbyn.
11.11 Annika Fredriksson berättar om turismen i länet. Länet täcker 25 % av Sveriges yta och det går bra för besöksnäringen i regionen. När det går bra för industrin och näringslivet växer också besöksnäringen, inte minst under vintersäsongen ökar antalet besökare från hela Europa. Enligt FN spås en positiv utveckling av turistnäringen, med en ökning på 3 % per år. På sommaren kommer många Norska besökare, vintertid kommer flest tyskar och engelsmän. Förra året gick 100 miljarder kronor till statskassan i form av skatteintäkter från turistnäringen. Gruva och stål bidrog med 65 miljarder som en jämförelse. Sverige ligger på plats 19 över de länder med högst turistintäkt. En typisk turist på sommaren kommer för sol och värme, kusten lockar många besökare med sin solsäkerhet och långa sandstränder.
11.07 Ombord på bussen mot Älvsbyn fortsätter Helena Öhlund att berätta om Älvsbyn, bland annat om att kommunen hoppas på en koppargruva som Boliden just nu projekterar för. Beslut om gruvdrift tas 2015.
10.57 Annika Fredriksson, vd Swedish Lappland, hälsar välkommen till Storforsen och berättar om forsen som är Europas största obundna fors med en fallhöjd på 82 meter.
10.52 Kungaparet anländer till Storforsen.
10.45 Ombord på bussen till Storforsen hälsar kommunalråd Helena Öhlund välkommen till Älvsbyn. Hon berättar om Pite älv som går genom hela kommunen och som är tio mil lång. Senaste kungliga besöket var 1927 när Gustaf VI Adolf besökte kommunen. Polarbröd och Älvsbyhus är kommunens största företag. Älvsbyn har nyligen utsetts till Sveriges mest jämställda företagskommun.
10.19 Efter en kort förflyttning till ett konferensrum visas en film om verksamheten. Kunderna är bilbolag från hela världen som vill testa vinteregenskaper i en sluten miljö med tillgång till stora verkstäder. Arctic Falls ingår i en förening som heter Swedish Proving Ground Association, där tio företag som arbetar med biltester ingår. Sverige har 30 % av världsmarknaden av biltester. Biltesterna i Norrland började under 1970-talet när bilföretag ville testa bilar i en kall miljö. Det sammanföll med teknikutvecklingen av ABS-bromsarna som behövde testas. Idag är det främst utveckling av alternativa drivmedel som driver testmarknaden.
Jonas Jarlar, vd Arctic Falls AB, berättar att anläggningen som syns på kartan är fem hektar stor och helt insynsskyddad. Foto: Kungahuset.se
Välkomstkommittén Elias och Aron vid Vidselbasen. Foto: Kungahuset.se
08.42 Landshövding Sven-Erik Österberg hälsar Kungaparet välkomna till Norrbottens län och berättar om dagens program.
Dagen i Norrbottens län avslutas med middag hos landshövdingen på residenset.