Sveriges Kungahus

Jämtlands län

Av landshövding Britt Bohlin
När jag tillfrågades om jag ville bli landshövding var första tanken nej – hade aldrig tänkt på mig själv i den rollen men så fortsatte meningen: i Jämtland? Då ändrades hela min sinnesstämning till glad förväntan inför uppdraget. Det finns en stark attraktionskraft här, det är en plats man vill vara på helt enkelt. Den känslan är ännu starkare efter fem år och min kärlek till länet är stor. Orsakerna är många.

Vacker natur, riktig vinter och de stora viddernas frihet. Det är något av det första man kommer att tänka på när man hör orden Härjedalen och Jämtland. Framför allt gäller det kanske om man kommer från södra Sverige som jag gör.

Och nog stämmer de där första tankarna rätt bra. Halva länet är täckt av vacker skog och därtill underbara kulturlandskap. Fjällkedjan med början i Rogenområdet och slut i det fantastiska Stekenjokk. Den gör flera geografiska krokar däremellan och passerar bland annat Helags, Sylarna och Åre. Fjällen är på flera sätt – även emotionellt och estetiskt – ständigt närvarande i väster.

Turismen är länets i särklass största motor. Den går på höga varv, blir allt starkare och utvecklar fler och fler hästkrafter. Den – tillsammans med evenemangen – gör att Härjedalen och Jämtland mår bra och står sig starkt.

Evenemangen är många – och stora! Vi har arrangerat Alpina VM och VM i skidskytte. I båda dessa sporter genomför vi också årliga världscuptävlingar. Mer udda VM vi haft är draghund, segling och Mountainbike. Det nya är långlopp på skidor eller till fots. Fjällmaran och Åreloppet är två sådana exempel.

Näringslivet påverkas givetvis av denna omfattande verksamhet och det finns en räcka intressanta varumärken på det här området – alltså förutom själva orterna och anläggningarna. Exempel är Hilleberg tält (faktiskt världens bästa) Trangia och klädföretag som Lundhags, Peak Performance, Klättermusen och Zytt. Eller Lenko snökanoner eller ...

Jag är stolt att vi har – Europas enda ursprungsbefolkning, samerna – i Jämtland. Många av dem arbetar hårt i rennäringen och de 11 samebyarna bär på många sätt det samiska kulturarvet på sina axlar. I och med renskötseln produceras köttet, skinnen och hornen vilka utgör grunden för maten, hantverket, kläderna och redskapen. Dessutom hålls språket hålls levande och det samiska folket synliggörs.

Skogen är sannerligen en resurs att räkna med i Härjedalen och Jämtland. Det har den varit länge och så fortsätter det att vara. Skogen ger en finansiell styrka — branschen omsätter miljarder och skapar arbetstillfällen i de glesaste av bygder.

Tillsammans med den goda hälsan är det sannolikt våra medmänniskor som är vår största rikedom. Alla de människor jag möter gör starka avtryck och präglas av vänlighet, omtänksamhet och generositet. Men också viljestyrka och stor kärlek till bygd.

Här finns en sällsam kreativitet, samarbetsvilja, anpassningsförmåga och viljestyrka. De egenskaperna har gjort länet till vad det är i dag och det är de egenskaperna som kommer att fortsatt ge oss möjlighet att positivt bidra till en god utveckling i vårt land.

Varmt välkomna till Jämtlands län!