Sveriges Kungahus

Mitt Gotland

Av Cecilia Schelin Seidegård  
Det är något speciellt med Gotland. Det är ofta så med öar och Gotland är inget undantag. Jag tror att de flesta tänker på Gotland som sommarparadiset och dagar av flödande sol, stränder och härliga bad. Och kvällar i Visbys sjudande nöjesliv. Sommarlivet kommer alltid att vara en god anledning att besöka Gotland.

Men Gotland är mer och erbjuder fantastiska upplevelser året om. Tänk dig att vandra rejält påpälsad i höststorm längs en klapperstensstrand med vågornas dån som enda sällskap, eller en picknick i vänner gemenskap med ryggen mot en solvarm rauk. Och varför inte en tryffelsafari avslutad med festmåltid i tryffelns tecken. Fina råvaror och kunnande har lyft fram det gotländska köket till en av öns främsta attraktioner. Gotland förtjänar verkligen utnämningen Årets Matlandethuvudstad 2013.

Gotland är människor och gemenskap, det är levande landsbygd och ett starkt engagemang i öns framtidsfrågor.

I mitt Gotland finns också naturen och landskapet, kargt och på samma gång inbjudande. Få saker går upp mot stunden i ett gotlandsänge när våren nått till ön, eller att stanna till vid en stentun och förnimma tider av möda och gott handlag.  Det gotländskt formgivna märks ännu tydligare i de strama kalkstenshusen, medeltidskyrkorna eller kustens kurande fiskelägen. 

Min ö är också historia, levande och nära, fylld av berättelser om vikingars färder långt ut i världen eller om Visby som Östersjöns metropol under Hansans guldålder. Ta dig tid i Visby och känn hur världsarvets medeltidsmiljöer aldrig upphör att fascinera och sätta fantasin i rörelse.

Låt mig slutligen nämna några temaveckor då film och Ingmar Bergman, gotländska primörer, Öppna ateljéer, Almedalsveckan och barnkörerna på Fårö står i fokus.

Välkommen till "Mitt Gotland".