Sveriges Kungahus

Gävleborgs län

Av landshövding Barbro Holmberg

För H.K.H Prinsessan Madeleine, hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, och H.K.H Prins Daniel med rötter i Ockelbo är Gävleborgs län välbekant. Gävleborg är ett mångfacetterat län med världsledande basindustri, traditionsbärande bruksorter, en stark bondekultur och starka nya utvecklingsområden med koppling till ny teknik, som fiberoptik och geografiska informationssystem. Världskoncernen Sandviks forskningscentrum för skärande bearbetning, världsarvet Hälsingegårdarna, Färnebofjärden och Hamra nationalparker – allt har sitt ursprung och hemvist i Gävleborgs län.

Några ord om gävleborgaren; uppfinningsrik, kreativ och stark och kanske lite stursk – i positiv bemärkelse. Några exempel på detta: Den 1 juli 2012 utnämndes Hälsingegårdarna till världsarv. Hälsinglands fantastiska träslott med särskilda hus för bara fester. Världens största mängd stora trähus samlade inom ett område. Med vägg- och takmålningar och många berättelser om sturska hälsingar, som skapat sina egna framgångar.

Några likasinnade, sturska gästrikar, bestämde sig för 13 år sedan att starta ett eget svenskt whiskydestilleri; Mackmyra Svensk Whisky i Gävle. En framgångsrik satsning. En helt ny näring etablerades i Sverige. Kropp och själ, människa och miljö har nära samband i Gävleborg. Högskolan i Gävle stryker under detta genom ett framstående spetskunnande och forskningsområden inom bland annat byggd miljö och hälsofrämjande arbetsliv.

Vintern har sina utmaningar i länet. Vare sig det handlar om ishockey, bandy eller utförsåkning. Vintersporterna har i generationer varit fritidssysselsättning för gävleborgaren liksom fotbollen på sommarhalvåret och fina anläggningar i länet lockar nu många besökare från olika delar av världen.