Sveriges Kungahus

Dalarnas län


Av landshövding Maria Norrfalk 
Dalarna är ett mångfacetterat län. Här finns skogar, sjöar, älvar och fjäll. Länet hyser tre nationalparker och över 200 reservat. Naturen är välkomnande och tillgänglig. I söder finner vi bruksmiljöerna från järnhanteringens tid och överallt ligger små byar med faluröda stugor. Det är ett vackert och omväxlande landskap att färdas i.
 
Vi som bor här delar med glädje med oss av det vi har. Vi är stolta över vår bygd. Sevärdheterna är många och vi värnar om våra traditioner. Musiken finns överallt och den utvecklas ständigt genom människors lust och vilja att skapa nytt. Konsten är likaså rik, här finns allt från kurbits, Zorn och Carl Larsson till modern design och samtida uttryck i måleri och grafik. Midsommar är sommarens höjdpunkt och Vasaloppet en av vinterns stora sport- och folkfester. Men det finns oändligt mycket mer att uppleva i Dalarna.

Dalarna har ett dynamiskt näringsliv och är ett av landets viktigaste exportlän. Vattenkraften och råvarorna från skogen och berget finns här. Marknaden för produkterna är global. Stålverk och skogsindustrier samt gruvnäring står för en stor del av exporten. Tillverkningsindustrier och tjänsteföretag finns som ringar på vattnet runt dessa basindustrier. Entreprenörskap och innovation är ett annat signum för Dalarnas industri. Turistnäringen har stor betydelse och räknas numera som en av våra basnäringar. Dalahästen — den älskade trähästen från Dalarna — har blivit symbol för hela Sverige och får representera vårt land i olika sammanhang runt om i världen.

Kort sagt, Dalarna är väl värt ett besök.