Kronprinsessparets bröllop

Prins Daniels biografi

H.K.H. Prins Daniel. Foto: Paul Hansen.

Olof Daniel Westling Bernadotte, Prins av Sverige, föddes den 15 september 1973 på Universitetssjukhuset i Örebro.

Föräldrar är Ewa Kristina Westling och Olle Gunnar Westling. Han döptes i Almby kyrka samma år.

Dop i Almby kyrka 1973.

Prins Daniel har en storasyster, Anna Westling Blom.
Utbildning och arbete
Prins Daniel gick grundskolan på Raboskolan och Perslundaskolan i Ockelbo, och gymnasium på Hammargymnasiet i Sandviken. Han tog studenten 1991.
Prins Daniel tillbringade flera somrar med att arbeta, bland annat inom äldreomsorgen i Ockelbo.

Efter studenten, i väntan på militärtjänstgöring, arbetade han åter inom äldreomsorgen i Ockelbo. Militärtjänstgöringen gjordes på I14 i Gävle.

När militärtjänstgöringen var avslutad arbetade han i drygt ett år inom skola och fritidshem med barn i behov av särskilt stöd.

1994 flyttade Prins Daniel till Stockholm för att studera på Gymnastiskidrottsförbundets Folkhögskola. Där gick han fritidsledarlinjen med idrottsinriktning 1994–1996.

Parallellt med utbildningen på Gymnastiskidrottsförbundets Folkhögskola, arbetade Prins Daniel på ett träningsföretag. Efter avslutad utbildning började han att arbeta heltid på detta.

Samtidigt som Prinsen arbetade på träningsföretaget, var han lärare på en utbildning för personliga tränare och styrketräningsinstruktörer.

Entreprenörskap
1997 startade Prins Daniel sitt eget företag och arbetade som konsult i träningsbranschen. Nästa steg var att tillsammans med en kollega börja driva sin egen träningsanläggning, Master Training. Master Training byggdes ut och består idag av två anläggningar i centrala Stockholm.

2006 startade han företaget Balance, ett träningsföretag med ett nytt koncept, också detta beläget i centrala Stockholm. Idag består bolagen av cirka 100 anställda. Omkring 5 000 medlemmar tränar på dessa träningsanläggningar.

Intressen
Skidåkning och golf är två stora passioner för Prins Daniel. Prinsen brinner för sociala frågor, hälsa, idrott och entreprenörskap och uppskattar att gå på teater.