Paradkalesch

Paradkalesch


Under kortegen färdades Kronprinsessparet i en paradkalesch från Hovstallet. Det var samma kalesch som Kungaparet färdades i vid sitt bröllop för, exakt på dagen, 34 år sedan.

Paradkaleschen som Kronprinsessparet färdades i under kortegen. Foto: Charlotte Gawell.

Fyrspann à la d'Aumont 

Kronprinsessparets paradkalesch var förspänd med ett fyrspann à la d' Aumont, vilket betyder att det inte finns någon kusk på kuskbocken. Istället sitter ryttare på de två vänsterhästarna i fyrspannet. Detta för att så många som möjligt skulle kunna se Kronprinsessparet under kortegen.

De två ryttarna bar paradlivré bestående av korta d' Aumontjackor med silverband och ägiljetter, vita ridbyxor, svarta ridstövlar med bruna kragar och vita handskar. På huvudet bar de en sammetsklädd jockeymössa med silverfransar och tofsar som ligger runt kullen.

Bak på paradkaleschen satt två lakejer i lakejuniform. Lakejerna sköter bland annat bromsen.

Ryttare framför och bakom vagnen

Framför vagnen red två förridare klädda i blå förridarfrackar, bicornehattar med plym, vita ridbyxor, svarta ridstövlar och vita handskar.

Bakom vagnen red hovstallmästaren och stallmästaren i stor paraduniform. Hovstallmästaren bar en enkelknäppt vapenrock med guldbroderier i eklövsmönster på ståndkragen och ärmen - vilket signalerar amiralsgrad, liksom epåletterna. På huvudet bärs en bicorne med vita plymer och på höger sida en gul kokard och snörmakeri fäst med en knapp. Midjebältet pryds av stora guldtofsar och paradsabel.

Seldon

Hästarnas selar var silverbeslagna och matchade vagnens silverbeslag. Selarna var nyligen renoverade av sadelmakare knutna till det brittiska hovstallet. Allt läder i seldonen är handsytt och samtliga beslag återanvända. Selarna är sannolikt från tidigt 1900-tal.

Tillverkad kring förra sekelskiftet

Paradkaleschen tillverkades av L.V. Nylunds vagnfabrik i Stockholm omkring sekelskiftet 1900. Den har använts vid i stort sett samtliga bröllop inom den Kungliga familjen som skett i Stockholm under efterkrigstiden.

Mindre utsmyckad med eleganta linjer 

Paradkaleschen har en nätt konstruktion och är mindre utsmyckad än många av de vagnar som andra hovstall i Europa har att visa upp. Den är byggd med hög hantverkskonst och är estetiskt tilltalande med sina eleganta båtformade linjer.

Paradkaleschen har praktfulla försilvrade lyktor krönta med kungliga kronor och etsade glas.

Användes vid Haga-prinsessornas bröllop


Denna paradkalesch användes vid flera av Haga-prinsessornas bröllop.

När nuvarande Kungens föräldrar, Prins Gustaf Adolf och Prinsessan Sibylla anlände till Stockholm i december 1932 efter sitt bröllop, färdades de i denna paradkalesch. Det bistra vädret gjorde att de hade varma kläder och en fäll över benen.