Kronprinsessparets bröllop

Livgardets gardesbataljon

Livgardisterna med mörkblå uniform, plym och epåletter. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix.

Livgardisterna med mörkblå uniform, plym och epåletter. Foto: Henrik Montgomery, Scanpix.

Livgardets Gardesbataljon


Livgardets Gardesbataljon (förut Svea livgarde) gick i parad med två enheter utanför Storkyrkan: den första enheten var grenadjärkompaniet som marscherade längs kortegevägen och inne i slottet, den andra var honnörsstyrkan som marscherade längs kortegevägen i samband med bröllopet.

Gustav Vasas livvakt


Livgardet räknar sina anor från 1521 då 16 dalkarlar utsågs till Gustav Vasas livvakt. Efter dennes intåg i Stockholm som nyvald Konung midsommardagen 1523 blev livvakterna upphöjda till Livgarde och har sedan dess medverkat vid Hovets ceremonier.

Huvuddelen av livgardisterna bär Svea livgardes mörkblå uniform från 1886, med plym och epåletter vid ceremonier när Kungafamiljen är närvarande.

Grenadjärer - förbandets elitsoldater


Grenadjärer var förbandets elitsoldater och utrustade med handgranater. För att inte hindra dem i kasten utrustades de med höga mössor utan brätten. Från början av 1800-talet fick de björnskinnsmössor efter fransk förebild. Det vita gehänget på mössorna symboliserar gamla tiders lunta som användes för att tända granatens stubin. Deras status gjorde att de fick hedersplats vid parader och ceremonier och än idag är Grenadjärkompaniet det finaste som kan ställas upp vid parad.

Drottning Lovisa broderade fanan


Grenadjärkompaniet för förutom Livgardets fana även Hans Majestät Konungens eget Livkompanis fana. Denna fana skänktes till kompaniet 1868 av Karl XV:s gemål, Drottning Lovisa, som egenhändigt broderat denna som erkänsla för Livkompaniets insatser.

År 2000 slogs Svea livgarde ihop med Livgardets dragoner till det gemensamma regementet Livgardet.