Kronprinsessparets bröllop

Gustav Vasa och Katarina Gustavsdotter Stenbock

Vadstena klosterkyrka den 22 augusti 1552

Femton lyckliga år fick Kung Gustav Vasa uppleva med Margareta Leijonhufvud, men den 26 augusti 1551 avled Drottningen efter ett par veckors sjukdom och Kungen var åter änkeman.

Nu var han ensam med en stor barnaskara. Äldst var den 17-årige Erik från äktenskapet med Katarina av Sachsen-Lauenburg, sedan följde Johan 13 år, Katarina 12 år, Cecilia 10 år, Magnus 9 år, Anna 6 år och Sofia 3 år, samt de båda minsta, Elisabeth och Karl, som bara var 2 respektive knappt 1 år gamla.

Tillfälligt fick han hjälp med barnen av sina svägerskor Birgitta Stenbock och Märta Sture. Men de hade egna barnrika familjer att ta hand om och Kung Gustav Vasa fann det nödvändigt att gifta om sig så snart sorgeåret var till ända.

Eftersom det brådskade såg han sig även denna gång om bland de svenska högadliga fröknarna. Att höra sig för utrikes var en alltför långdragen process — det visste han av erfarenhet.

Redan på våren 1552 hade han utsett den som skulle bli hans tredje hustru och Sveriges nya Drottning. Valet av den 16-åriga Katarina Gustavsdotter Stenbock väckte emellertid både förvåning och upprörda känslor. Heta diskussioner mellan Kungen, kyrkans folk och rådet föregick bröllopet som kom att äga rum i Vadstena.