Kronprinsessparets bröllop

Prins Gustaf Adolf och Prinsessan Sibylla

Bröllop 1932

Foto: Dänzer, Coburg.

Prinsessan Sibylla av Sachsen-Coburg-Gotha, dotter till Hertig Karl Edvard och Hertiginnan Victoria av Slesvig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, och Sveriges arvfurste Prins Gustaf Adolf, äldste son till Kronprins Gustaf (VI) Adolf, vigdes i Coburg 1932.

Bruden bar en klänning av vit sidensatin och en slöja av brysselspets, ett arv från Drottning Sofia. Prinsessan Sibylla  hade ingen krona utan en krans av murgröna och blommor, som höll fast slöjan på huvudet. Brudbuketten bestod av ett stort fång madonnaliljor.

1932 Bröllopsfoto Prins Gustaf Adolf och Prinsessan Sibylla

Foto: Dänzer, Coburg.

På förmiddagen den 25 november anlände det nygifta paret med tåg till Stockholm från Malmö. Färden till Stockholms slott skedde med kortege från Centralstationen via Vasagatan, Kungsgatan, Drottninggatan, Gustaf Adolfs torg, Skeppsbron och Östra valvet på Kungliga Slottet.

Efter ankomsten samlades den Kungliga familjen i Slottskyrkan för Te Deum. Psalmerna "Jag lyfter mina händer" och "Nu tackar Gud, allt folk, med hjärtans fröjd och gamman" sjöngs.

Lördagen den 26 november framfördes gratulationer till Prinsparet vid en mottagning i Nordstjärneordens sal.

Dagen avslutades med en musikalisk soiré i Rikssalen och supé i stora Festvåningen.

På söndagen gavs en galaföreställning på Operan. På programmet stod bland annat första akten av Lohengrin samt några av akterna i Figaros bröllop och baletten Sylfiderna.

Prins Gustaf Adolf och Prinsessan Sibylla bosatte sig på Haga slott. De fick fem barn: Prinsessorna Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina samt Prins Carl (XVI) Gustaf.

Prinsessan Sibylla blev änka 1947 och avled 1972.