Kronprinsessparets bröllop

Prins Gustaf Adolf (blivande Gustaf VI Adolf) och Prinsessan Margareta

Foto: W. & D. Downey, London

Nyheten om Prins Gustaf Adolfs förlovning den 25 februari 1905 i Kairo med den engelska Prinsessan Margaret (Margareta), dotter till Arthur, Hertig av Connaught, och Hertiginnan Louise, kom som en överraskning för svenska folket.
 
Hertigparet med sina båda döttrar Patricia och Margaret, kallad Daisy, gjorde i början av 1905 en flera månader lång kryssning ombord på "Essex" i Medelhavet och på Nilen.

Prins Gustaf Adolf, som besökt sin mor Kronprinsessan Victoria på Capri, hade inbjudits till en bal i Kairo, som anordnats till de engelska gästernas ära. Det var kärlek vid första ögonkastet.
 

Stort intresse


Bröllopet var planerat till den 15 juni. Trots oron kring den svensk-norska unionsupplösningen kunde vigselakten ändå ske i närvaro av en stor mängd kungliga gäster.

Vigseln ägde rum i St. Georges kapell i Windsor Castle. Intresset för den kungliga vigseln i Windsor var stort och allmänheten trängdes för att se den korta processionen mellan slottet och kapellet. 

Prins Gustaf Adolf inväntade bruden vid altaret, dit han följts av sin farbror Prins Eugen och sin bror Prins Wilhelm. Bruden dröjde men anlände efter en kvart tillsammans med sin far. Hon uppvaktades av fyra tärnor: systern Prinsessan Patricia, Prinsessan Mary av Wales, Prinsessan Beatrice av Sachsen-Coburg och Gotha och Prinsessan Eugénie av Battenberg. Vigselförrättare var ärkebiskopen av Canterbury.

En irländsk gåva


Brudklänningen var sydd av generösa våder av vit spets över en stomme av siden och släp av samma material. Slöjan av skiraste Carrickmacross-spets hade broderats av irländska kvinnor som tack för hertigfamiljens fyra år på Irland. Den var fäst i håret med en krans av orangeblommor, som också prydde klänningslivet.
 
Tidskriften "The Lady" lovordade Prinsessan Margaretas modesmak. Hon vågade bryta mot tidens trend och valde alltid kläder, som framhävde hennes kvinnlighet och vackra figur.

Enkel ceremoni


Ceremonin i kapellet var enkelt utformad. Enda utsmyckningen var altarets två vaser med liljor, konstnärligt arrangerade, och kungliga banér på båda sidor om altargången. En mindre ceremoniell och traditionell vigselceremoni än vad som var vanligt vid det engelska hovet och anpassad till den skandinaviska mer återhållsamma kungliga stilen, konstaterade brittiska journalister.

Skeppsbron dekorerad inför Kronprinsparets hemkomst. Foto: Oscar Ellqvist, Stockholm.

Bröllopsresan till Irland blev kort. Brudparet anlände redan den 8 juli till Malmö, där de nyförmälda fick ett storslaget mottagande. Den 9 juli genomfördes en triumfartad resa längs den svenska kusten ombord på Kung Oscars "Drott" till Stockholm. Från kungaslupen Vasaorden steg Prinsessan Margareta och Prins Gustaf Adolf i land på Skeppsbron och var efter en kort hästkortege via Norrbro hemma på Stockholms slott.

Prins Gustaf Adolf och Prinsessan Margareta fick fem barn: Gustaf Adolf, Sigvard, Ingrid, Bertil och Carl-Johan. Ett sjätte barn väntades till midsommar 1920. När nyheten spreds den 1 maj 1920 att Prinsessan Margareta, efter en kort tids sjukdom, hade dött, sörjdes hon av ett helt folk.

Begravningen ägde rum i Storkyrkan. Efter två år fick hon sin sista vila på en naturskön kulle i Hagaparken, som hon själv valt tillsammans med Prins Gustaf Adolf. Efter Prinsessan Margareta är den Kungliga begravningsplatsen på Djurgården begravningsplats för medlemmar av den Kungliga familjen.

I sitt testamente hade Prinsessan Margareta bestämt, att brudslöjan skulle hölja henne i kistan. Innan kistan tillslöts skulle slöjan bevaras och skänkas till hennes dotter Prinsessan Ingrid. På det sättet har Prinsessan Margaretas slöja gått i arv från Drottning Ingrid av Danmark till Drottning Margrethe och bars senast av Kronprinsessan Mary vid hennes bröllop med Kronprins Fredrik 2004.