Kronprinsessparets bröllop

Prinsessan Margaretha och Herr John Ambler

Prinsessan Margarethas bröllop

Foto: Scanpix.

Prinsessan Margaretha gifte sig med den engelske affärsmannen John Ambler i Gärdslösa stenkyrka på Öland den 30 juni 1964. Hon ville ha ett äkta svenskt sommarbröllop.

Tidigt på bröllopsdagen var Prinsessan Sibylla i kyrkan för att arrangera sommarblommorna på altaret och vid koret. Stora björkar inramade kyrkporten.

Det regnade på bröllopsdagen till brudens förtvivlan. Brudgummen tröstade henne med att detta var typiskt engelskt väder, som hon skulle vänja sig vid.

Prinsessan Margarethas bröllop

Foto: Scanpix.

Strålande kronbrud


Men inget regn i världen kunde förta lyckan hos Prinsessan Margaretha, när hon efter vigseln färdades i öppen bil till väntande hästvagn den sista biten till Solliden. Hon var själv som en sommarsaga i sin enkla sidenklänning och Prinsessan Sibyllas spetsslöja.

Prinsessan Margaretha bar Gärdslösa kyrkas magnifika brudkrona av förgyllt silver, som var fäst ovanpå en krans av myrten. Brudbuketten bestod av svenska ängsblommor, prästkragar och blåklint.

På Solliden gavs bröllopslunchen i tält. Kung Gustaf Adolf, som fört bruden till altaret och var värd, höll välkomsttalet. Inför Prinsessan Margarethas nya liv i England påminde han henne om att hennes farmor varit engelska.

Det glada familjebröllopet avslutades med brudparets avfärd med helikopter från Alvaret för vidare färd till det nya hemmet utanför London.