Kronprinsessparets bröllop

Prinsessan Ingrid och Kronprins Frederik

Prinsessan Ingrid, dotter till Kronprins Gustaf (VI) Adolf och Kronprinsessan Margareta, gifte sig den 24 maj 1935 med Danmarks Kronprins Frederik (IX) i Storkyrkan.

Det rådde Ingridyra i Stockholm. Kungliga gäster kom från hela Europa.

Mest uppmärksammad och beundrad var Belgiens nya drottning Astrid, Prins Carls och Prinsessan Ingeborgs yngsta dotter. Ingen kunde ana dessa soliga, lyckliga majdagar, att hon tre månader senare, den 29 augusti, skulle omkomma i en bilolycka i Schweiz.
 

"Den signade dag..."

Bröllopsdagen bjöd på strålande försommarväder. Kyrkan var dekorerad med iris, hortensior och riddarsporrar. I altargången paraderade Karl XI:s drabanter i dubbla led och från orgelläktaren brusade den danska psalmen "Det er saa yndigt at folges ad...".

Svenska psalmer sjöngs också: "Den signade dag som vi nu här se" och "Nu tackar Gud, allt folk, med hjärtans fröjd och gamman".

Bruden, som leddes till altaret av sin far, bar en brudklänning i tidens rena, lätt draperade linje. Materialet var tjock glänsande crêpe satin. Ett sex meter långt släp var fäst vid midjan.

Mammas brudslöja

Slöjan var samma som kronprinsessan Margareta burit vid sitt bröllop med kronprins Gustaf Adolf och som hon hade bestämt skulle gå i arv till dottern. Den var tillverkad av utsökta spetsar från den irländska staden Carrickmacross, varifrån spetsen fått sitt namn.

Som brudkrona hade Prinsessan Ingrid valt en myrtenkrona. Kvistarna var plockade från samma myrtenplanta, som Prinsessan Margareta fört med sig från England till Sofiero. Traditionen att bära myrten i brudklädseln har förts vidare som tradition i den danska kungafamiljen.

Vigselakten förrättades av ärkebiskop Erling Eidem.

Margueritebrosch

Före bröllopet hölls lysningsmottagning i Kronprins Gustaf Adolfs våning på Stockholms slott. Stockholmarna skänkte en matsalsmöbel tillverkad av Carl Malmsten.

Av sin morbror, Hertigen av Connaught, fick Prinsessan Ingrid juveler och familjeklenoder, som hennes mor Kronprinsessan Margareta haft som barn. Hon fick även sin mormors gamla smycken.

Kärast bland gåvor var Kronprins Gustaf Adolfs present till dottern: en stor brosch i form av en marguerite av platina, briljanter och rosenstenar. Den påminde om Kronprinsessan Margareta, som kallades Daisy, och blev Kronprinsessans, blivande  Drottning Ingrids, favoritsmycke. Samma brosch har gått i arv till Drottning Margrethe, som bar margueriten på sin brudklänning.
 

Första radiotalet

Prinsessan Ingrid tackade svenska folket för lysningspresenterna i radio. Det var första gången en kunglig person talade i det nya etermediet.

Kung Gustaf V gav galamiddag på Kungliga slottet för det belgiska Kungaparet tillsammans med förlovningsparet, bröllopsgästerna och andra inbjudna.

Stockholms stad bjöd till mottagning och lunch i Stadshuset för det blivande brudparet. Prins Eugen var värd för en avspänd familjelunch på Waldemarsudde.

På Kungliga Teatern gavs en festföreställning och Kung Gustaf bjöd sitt barnbarn på en stor bröllopsmåltid i Festvåningen. "Du har varit som en dotter för mig", sa Kungen i talet vid bröllopsfesten.
 

Blommor på graven

På bröllopsdagens morgon besökte Prinsessan Ingrid och Kronprins Fredrik den Kungliga begravningsplatsen i Haga och lade blommor på Kronprinsessan Margaretas grav.

Resan till Köpenhamn anträddes, efter en kort båttur ombord på Vasaorden, med det danska kungaskeppet Dannebrogen till Köpenhamn, brudens nya huvudstad. Kronprinsessan Ingrid hade övertalat sin svärfar Kung Christian att brudparet skulle få låna båten. Själv återvände han med tåg.

Tusentals människor kantade skärgårdens stränder för att önska lycka till på färden.