Kronprinsessparets bröllop

Prinsessan Christina och Herr Tord Magnuson

Foto: Scanpix.

Foto: Scanpix.

Som den sista av Hagaprinsessorna gifte sig Prinsessan Christina med direktör Tord Magnuson den 15 juni 1974 i Slottskyrkan. Hon vigdes av ärkebiskop Olof Sundby .

Prinsessan Christina var bestämd i sitt val av bröllop. Det skulle vara ett familjebröllop med många vänner inbjudna. Vigseln skulle förrättas enligt svenska kyrkans tradition och följas av bröllopsmiddag med dans.

Hon valde också en helt egen brudklänning, tjock crêpe med omlottskuret liv och vackra längsgående hålsömsbroderier som dekorativa utsmyckningar.

Prinsessan Christina, med samma slöja som Désirée och Margaretha, hade som brudkrona Prinsessan Sibyllas diadem, det som blivande Drottning Silvia bar kvällen före sitt bröllop 1976.

Brudbuketten bestod av blekrosa rosor, liljekonvaljer och vit fresia.

En hel lång rad av systrarnas barn var brudnäbbar.

Foto: Scanpix.

Foto: Scanpix.

Sjöfärd till Drottningholm


Efter vigselakten färdades den nyblivna Prinsessan Christina Fru Magnuson i hästkortege till Riddarholmen.

På Riddarholmen väntade ett lövat fartyg, "Gustafsberg VII", för båtfärd till Drottningholm. Alla Mälarens småbåtar följde det vinkande brudparet med sina kungliga gäster.

På Drottningholm togs brudparet emot av rokokoklädda artister från Drottningholmsteatern. Middagen serverades vid långbord för hedersgästerna i Rikssalen och övriga gäster vid runda bord i angränsande salar.

Den klassiska brudvalsen övergick till modernare tongångar i en fest som varade ända till solen gick upp.