Kronprinsessparets bröllop

Prinsessan Astrid och Kronprins Leopold

Prinsessan Astrid av Sverige, belgiernas drottning, föddes den 17 november 1905 i Arvfurstens palats. Hon var yngsta dotter till Prins Carl (bror till Gustaf V) och den danskfödda prinsessan Ingeborg.
 
Astrids möten med hertigen av Brabant, kronprins Leopold av Belgien, skedde i hemlighet under våren och sommaren 1926 i familjens bostad på Hovslagargatan 5 i Stockholm och i sommarvillan Fridhem i Kolmården. Förlovningen eklaterades i Stockholm den 21 september 1926.
Borgerlig vigsel i Rikssalen mellan Prinsessan Astrid och Kronprins Leopold.

Borgerlig vigsel i Rikssalen mellan Prinsessan Astrid och Kronprins Leopold.

Den borgerliga vigseln ägde rum den 4 november 1926 i Rikssalen på Stockholms slott. Vigseln förrättades av den republikanske borgmästaren Carl Lindhagen med statsminister Gustaf Ekman och riksmarskalken Otto Printzsköld som vittnen. Ekman hade motionerat i riksdagen om avskaffandet av civila paraduniformer och löste sitt personliga dilemma genom att viga paret iförd frack utan ordnar.
 

Liljekonvaljer i brudbuketten


Bruden bar enligt tidens mode en kort brudklänning garnerad med brysselspetsar. Slöjan av brysselspets hade tidigare burits av prinsessan Ingeborg och hennes systrar. Prinsessan Astrid bar myrtenkrona och en tunn krans av orangeblommor runt pannan. Det fyra meter långa släpet var smyckat med applikationer av rosenrankor och broderat med pärlor och strass. Brudbuketten bestod av älsklingsblommorna, liljekonvaljer.
Efter hästkortege genom ett upplyst och dekorerat Stockholm följde galamiddag på Stockholms slott, där kung Gustaf V höll ett varmt och personligt tal till sin brorsdotter.
 
Belgiens nya kronprinsessa anlände med pansarkryssaren Fylgia till Antwerpen och välkomnades av stora människomassor. Astrid var klädd helt i vitt och mötte kronprins Leopold, som åkt i förväg, på landgången på ett för den tiden ovanligt öppet och kärleksfullt sätt. Hon tog sina nya landsmän med storm och kallades i pressen för "La princesse des neiges" (snöprinsessan).
 

Vigsel i Bryssel


Den katolska vigseln ägde rum i katedralen S:t Gudule i Bryssel den 10 november. Till en halvlång klänning i silverlamé bar bruden en câpe med sammetsfoder, hermelinkrage och ett långt släp. En spetsslöja täckte huvudet.

Gruppbild av de svenska och belgiska kungafamiljerna efter den kyrkliga ceremonin i Bryssel.

När kung Albert I hastigt avled i en klätterolycka 1934 blev Astrid Belgiens nya drottning, endast 28 år gammal. Det nya kungaparet bosatte sig på slottet Stuyvenberg utanför Bryssel. Tre barn föddes i äktenskapet: prinsessan Joséphine Charlotte (storhertiginna av Luxemburg) och prinsarna Baudouin (I) och Albert (II).
 

Tragisk bilolycka


Det unga belgiska kungaparet besökte Sverige första gången officiellt 1935. Det var i maj i samband med bröllopet mellan prinsessan Ingrid och den danske prinsen Fredrik (IX).
 
Bara tre månader senare, den 29 augusti 1935, omkom drottning Astrid i en bilolycka vid Vierwaldstättersjön i Schweiz. Ännu i dag besöker många människor det lilla kapellet nära olycksplatsen vid byn Küssnacht, som uppfördes till Astrids minne.