Kronprinsessparets bröllop

Kronprins Gustaf (blivande Gustaf V) och Prinsessan Victoria av Baden

Bröllopsfoto på Kronprins Gustaf och Prinsessan Victoria

Foto: Schultz & Suck, Karlsruhe.

Förlovningen mellan den 19-åriga Prinsessan Victoria av Baden och den 23-årige Kronprinsen Gustaf av Sverige och Norge kungjordes den 12 mars 1881. Det var i samband med ett bröllop i Berlin i februari 1881, som tycke uppstod.
 
Bröllopet ägde rum i Karlsruhe den 20 september 1881. Hela den svenska Kungafamiljen var närvarande utom Prinsessan Eugénie.

Kronprinsessan Victoria fördes till altaret i slottskapellet av sin morfar, Kejsar Wilhelm, och svärfar, Kung Oscar II. Bruden bar en klänning av vitt atlassiden, sydd i våder.

Prinsessan Victorias brudklänning var översållad av girlanger av orangeblommor, den klassiska brudblomman. Bruden bar en krans av samma blommor och myrten i håret, där den fem meter långa slöjan av vit Brysselspets var fäst.

I gåva av sina föräldrar hade den unga bruden fått ett halssmycke av 47 briljanter i strålform. Detta smycke kunde också sammanställas till ett diadem, det så kallade stråldiademet. Drottning Victoria bar det ofta och det är tradition att just detta diadem bärs av Sveriges Kronprinsessa. Kronprinsessan Victoria har fört traditionen vidare och bär ofta stråldiademet.
 
Kronprinsessan Victorias brudtärnor hade vita klänningar, som dekorerats med girlanger av rosor och förgätmigej. De bar det långa släpet, dekorerat med myrtengirlanger.

Brudgummen var klädd i Livregementets vita uniform. Han gjorde entré omgiven av Drottning Sofia och Hertiginnan av Sachsen-Coburg och Gotha. Hon var född Prinsessa Alexandrine av Baden och syster till Victorias far, Storhertig Friedrich av Baden.

Det nya Kronprinsparet anlände till Göteborg ombord på fregatten Vanadis. Resan till Stockholm skedde med tåg. I Södertälje mötte Kronprinsens bröder. Den sista delen av resan gick med båt till Drottningholm, där de nygifta förenades med Kungafamiljen.

Stockholm dekorerades extra till de unga tus ära. På Norrbro och på alla kungliga statyer lyste gasbloss och gaslågor i form av pärlband och stjärnor. Skeppsbron var illuminerad och stockholmarna hälsade sin unga Kronprinsessa med jubel.

Festligheterna avlöste varandra. Galamiddag gavs i stora galleriet, avslutad med fyrverkeri. Högtidsgudstjänst i Slottskyrkan, bal på Kungliga slottet för två tusen gäster och galaföreställning på Operan med bland andra Christina Nilsson i Faust var ytterligare evenemang, som hälsade den blivande Kronprinsessan Victoria välkommen till Sverige.