Kronprinsessparets bröllop

Kronprins Gustaf Adolf (blivande Gustaf VI Adolf) och Lady Louise Mountbatten

Kronrpinsparets bröllopsbild

Foto: Swaine, England.

Tre år efter Kronprinsessan Margaretas död gifte Kronprins Gustaf Adolf (VI) om sig med Lady Louise Mountbatten, född 1889 som Prinsessa av Battenberg.

Hennes far Prins Louis avstod 1917 från sin tyska titel och tog namnet Mountbatten, när han förlänades titeln förste Markisen av Milford-Haven. Modern var född Prinsessa av Hessen och dotterdotter till drottning Victoria av England.

Förlovningen den 2 juli kom som en överraskning. Få kände till något om Louise Mountbatten men glädjen var stor, att Kronprinsen funnit en ny livsledsagerska.

Bröllopet stod den 3 november 1923 i slottskapellet på Saint James Palace i London. Kung George hade gett sitt samtycke till äktenskapet och stod för bröllopet.
 

Blomsterprakt

Slottskapellet strålade av ljus och blommor i koret i massverkan - en värmande kontrast till novemberdiset utanför.

Brudgummen bar svensk generalsuniform. Best man var brodern, Prins Wilhelm.

Bruden hade en klänning av vitt indiskt siden i 20-talsstil med liv, som satt på höften. Hon bar ett praktfullt diadem över spetsslöjan och det långa släpet.

Brudbuketten bestod av älsklingsblommorna, ett stort fång liljekonvaljer.

Vigseln förrättades av ärkebiskopen av Canterbury.
 

Välkomstceremonier

Bröllopsresan gick till Italien. Sveriges nya Kronprinspar anlände till Sverige den 11 december. Båtfärden över Nordsjön blev stormig och många i bröllopsföljet var svårt sjösjuka.

I Göteborg väntade stor välkomstkommitté med landshövdingeparet och stadens honoratiores i spetsen. Sedan följde lunch på residenset, besök hos biskopen, barnsjukhus, konserthuset och efter konserten stor bankett på Börsen. Hyllade med en illuminerad stad, fackeltåg, blomsteröverlämning och hurrarop steg Kronprinsparet ombord på det extra nattåget till Stockholm.

På Stockholms central väntade ytterligare välkomstceremonier. Det nya Kronprinsparet åkte i kortege genom huvudstaden till Östra valvet på Kungliga slottet. Kortegevägen var smyckad med ljus och flaggor. I korsningen av Kungs- och Drottninggatan hängde en stor furstekrona, som lyste upp decembermörkret.

Operagala

I Gula salongen på Kungliga slottet välkomnades paret av Kung Gustaf V och Drottning Viktoria. Te Deum hölls i Slottskyrkan.

Gratulationer framfördes dagen därpå i Nordstjärneordens sal, varefter det gavs en soirée i Rikssalen och supé i Festvåningen.

Enligt traditionen bjöd Operan den 13 december på galaföreställning. Man framförde bland annat musik av Wilhelm Peterson-Berger och baletten Svansjön.

Kronprinsessan Louise blev drottning 1950. Hon avled 1965.