Kronprinsessparets bröllop

Karl Johan Bernadotte och Désirée Clary

Désirée Clary vigdes 1798 med Jean Baptiste Bernadotte.

Det skedde vid en borgerlig ceremoni i  Sceaux utanför Paris.

Eugénie Bernardine Désirée föddes i Marseille 1777. Hon var yngsta dotter till köpmannen François Clary och hans hustru Françoise Rose. Hon var under en kort tid förlovad med Napoleon Bonaparte. Han blev gudfar till Désirées och Karl Johans ende son Oscar (Oscar I), född 1799.

Valet av Jean Baptiste Bernadotte till Sveriges tronföljare och blivande kung 1810 förvandlade i ett slag livet för den borgerliga flickan från Marseille.

När hon anlände första gången till Stockholm den 6 januari 1811 som Sveriges nya kronprinsessa var det 24 grader kallt. Hon hade svårt att anpassa sig till de svenska förhållandena och hovlivet vid Kungliga Slottet. Ett knappt halvår senare, den 4 juni 1811, återvände hon till Frankrike.

Det dröjde tolv år innan hon kom tillbaka till Sverige, då som drottning Desideria. Främsta skälet var sonen, kronprins Oscars' förestående bröllop med prinsessan Josefina i juni 1823.

Drottning Desideria kröntes i Storkyrkan den 21 augusti 1829. Hon dog 1860 i en hjärtattack efter ett besök på Kungliga Teatern.