Kronprinsessparets bröllop

Bröllopstårta

Traditionen med en hög bröllopstårta i flera våningar går tillbaka till antikens bröllopsceremonier.

Bröd bringar lycka och vid de grekiska och romerska bröllopsfestligheterna kom gästerna med runda brödkakor, som las på festbordet. Kakorna travades ovanpå varandra till en pyramid och brödsmulor ströddes i brudens hår.

Det sägs att en fransk kock, anställd vid det engelska medeltidshovet, kom på att fästa samman bröden med kristyr till ett högt bakverk. Så skapades vår tids bröllopsvåningstårta i flera våningar, som står framme under hela måltiden till allmänt beskådande för brudpar och gäster.

Ju högre, desto finare


Ju högre tårta, desto finare bröllop! Under den viktorianska epoken dekorerades tårtan med kristyr, socker och marsipan till överlastade konstverk. Konditorns skicklighet sattes på prov och man firade orgier i dekorativa skapelser.

Brudparet skar den första biten och delade samma tårtbit, innan gästerna serverades. Toppen sparades och avnjöts på den första bröllopsdagen. Enligt det engelska ursprungsreceptet bestod tårtan av en spritindränkt torr sockerkaka, som med det utvändiga kristyrhöljet kunde bevaras länge.

Svensk flora till Prinsessan Ingrid


Vid dåvarande Prinsessan Ingrids bröllop med Kronprins Fredrik av Danmark 1935 hade Bergs hovkonditori i Stockholms förfärdigat en magnifik bröllopstårta till festmåltiden på Kungliga Slottet.

Tårtan var en och en halv meter hög gjord i krokan i tre våningar.

Krokanen med spritsad mandelmassa var länge den populäraste svenska bröllopstårtan. I dag har den fått vika för mer engelsk-amerikanska förebilder.

Det tog två konditorer en månad att baka och dekorera Ingrids och Fredriks tårta. Över nedersta våningens blomstertempel reste sig en tempelkupol med blomstersirade pelare. Överst tronade ett ymnighetshorn med äppelblommor, allt gjort av socker.
 
Dekoren skulle symbolisera våren – bröllopet ägde rum i maj – och runt tårtan fanns teckningar, som målats i choklad på marsipan. Där syntes tre kungliga slott och brudparets initialer.
 

Rosor till Drottning Silvia


En krokan prydde också Kung Carl Gustafs och Drottning Silvias festbord i Vita havet, när de gifte sig den 19 juni 1976 .

Operakällarens konditormästare Dag Öster hade skapat en magnifik krokan i fyra våningar och topp. Tårtan pryddes med 160 rosor av marsipan.

En av rosorna sparades av en omtänksam lakej vid hovet.

Till Kungaparets silverbröllop överräcktes rosen, väl bevarad, med särskilt tillverkat silverskaft och blad till en rörd Drottning.