Kronprinsessparets bröllop

Kyrkan

Foto: Henrik Montgomery, Scanpix.

Foto: Henrik Montgomery, Scanpix.

Nyrenoverad Storkyrka


Storkyrkan var rustad till fest. Glänsande i sin forna prakt efter renovering var den redo att välkomna 1.200 personer till det kungliga bröllopet. Ett nytt kapitel skrevs i kyrkans sju sekler långa historia.

Stockholms gamla Bykyrka

 
Alltsedan 1500-talet har Stockholms gamla Bykyrka, invigd 1306, och nuvarande domkyrka i Stockholms Domkyrkoförsamling, varit skådeplatsen för kungliga kröningar, bröllop, dop och begravningar.

Kungliga vigslar i Storkyrkan


Fem gånger tidigare har en kung eller tronföljare vigts här: Gustav Vasa (I) 1531 med Katarina av Sachsen-Lauenburg, Kung Erik XIV 1568 med Karin Månsdotter, Kronprins Oscar (I) 1823 med Joséphine av Leuchtenberg, Kronprins Karl (XV) 1850 med Louise av Nederländerna och Kung Carl XVI Gustaf 1976 med Silvia Sommerlath.

Traditioner från Gustav Vasa

 
Ceremonier från Gustav Vasas första bröllop i Storkyrkan 1531 har levt vidare. Viktigaste bland dessa är Gustav Vasas beslut att ärkebiskopen skulle förrätta vigseln och att de främsta symbolerna för landet och monarken, riksregalierna (i dag enbart kronorna), placerades i kyrkan.
 
Då som nu dekorerades kyrkorummet extra för att markera den viktiga händelsen och förhöja skönheten i det mäktiga kyrkorummet. Gustav Vasa lät pryda väggar och golv, särskilt i koret, med vävda mattor och broderade textilier. Vid kungabröllopet 1976 täcktes altarringens mittparti av ett blått kronkläde med broderade guldkronor. Den röda mattan i mittgången både skyddade de kvinnliga gästernas dyrbara skor och skänkte ceremonin en kunglig inramning.

Gustav Vasa och hans brud växlade ringar och mottog kyrkans välsignelse knäböjande på brudpall framför ärkebiskopen. Musik på medeltida instrument bidrog till att betona det högtidliga och allvarliga i den kungliga vigselakten.
                                                                                       
Gustav Vasa och Katarina vigdes av ärkebiskop Laurentius Petri, Sveriges förste evangeliska ärkebiskop.

Vigselförrättare den 19 juni blir ärkebiskopen Anders Wejryd. Vid kungabröllopet 1976 bar ärkebiskop Olof Sundby den guldbroderade sidenkåpan från Adolf Fredriks kröning 1751.