Kronprinsessparets bröllop

Bröllopsmiddag

Bröllopsmiddagen gavs i Sveriges förnämsta ceremonirum, Rikssalen på Stockholms slott. 558 gäster var inbjudna till denna kungliga galafest. 
 
Rikssalen renoverades inför bröllopet. Ovanför festbordet lyste målningarna från det gamla taket, som tagits fram på nytt: svagt blåmålade moln på en sommarljus himmel. Silvertronen och alla bänkar var borttagna för att ge plats för ett långt bord för 98 gäster genom hela salens längd, avslutat med ett honnörsbord i T-form för brudparet och deras närmaste familjemedlemmar, sexton gäster.
 
Övriga gäster satt vid runda bord vid långbordets sidor och i tre av intilliggande Ordenssalar. En fjärde Ordenssal fungerade som satellitkök, ett komplement till det för kvällen uppbyggda satellitköket på Slottets inre borggård.
 

Tronhimlen


Brudparet satt mot fonden av Rikssalens tronhimmel av blå sammet med stora svenska riksvapnet och på takstycket det lilla riksvapnet. Ritningen till tronhimmeln utfördes av Jean Eric Rehn. Vapen och andra detaljer gjordes 1751 i Paris där de beställdes till Adolf Fredriks kröning 1751.

Blomstertavlor


Prunkande rosa blommor i skiftande nyanser bildade blomstertavlor i de åtta blindfönstren och skänkte värme åt det stora rummets stramhet. Golvet täcktes av en heltäckande milt blå matta.

Borden dukades med de förnämsta dukar, serviser, glas och bestick som Sverige kunde frambringa. Taffeln var majestätiskt magnifik, samtidigt ljus och lätt som en svensk midsommarnatt.

Rosor och liljekonvaljer


Borden var dekorerade med långa spegelplatåer där silverkandelabrar växlade med silverskålar översållade av blommor i milda rosa och vita nyanser. Varje skål fylldes med olika blommor — luktärter, syren, rosor, pioner, liljekonvaljer och grön daggkåpa — de olika blomsorterna sammanhållna i samma kärl.

Långbordens ljusstakar för ett ensamt ljus hade fått specialgjorda ställningar för fem ljus, där gröna slingor var bundna med prunkande buketter av liljekonvalj, Gästriklands landskapsblomma, i mitten.
 
Efter sångarhyllning på Lejonbacken och brudfotografering gjorde Kronprinsessparet entré genom Ordenssalarna nerför trappan till Rikssalen till middagen, som började klockan 20.00.
 
Efter middagen serverades kaffe och bröllopstårta i Bernadottegalleriet med angränsande rum.

Bröllopsfesten avslutades med bal i Vita Havet.