Kronprinsessparets bröllop

Blomsterdekorationer

Blomsterbröllop

Lördagen den 19 juni vaknade Stockholm till kunglig blomsterfest!

Blomsterdekorationerna som inramade det kungliga bröllopet knöt samman furstliga traditioner och folkliga bröllopsseder. Tanken var att bröllopets blomsteruttryck skulle fånga och tala i samklang med arkitekturen. Svensk försommar i trädgård och natur  inspirerade till en prunkande utsmyckning av Kungliga slottet, Storkyrkan, Skeppsholmen, Logården och Lejonbacken.

Midsommarljus 

Färgskalan i utsmyckningen valdes för att fånga det nordiska ljusa midsommarljuset. Rosa rosor, pioner, luktärter, syrener och hortensior tillsammans med liljekonvaljer och brudslöja bröts med riddarsporrar i blå och vita nyanser. Det var svenska vilda blommor från Ockelbo och majestätisk rhododendron från Sofiero slott.
 

Storkyrkan

En mild blå matta ledde från Slottet till Storkyrkan. Mattan täckte trottoarerna i Trångsund och altargången i kyrkan.
 
Stensocklarna vid kyrktrappan pryddes med björklövsklädda obelisker i smide. Obeliskerna flankerades av rabatter bestående av lobelia i ljusblå nyanser.

Sex meter höga blomsterpelare

Storkyrkans tegelpelare var klädda med sex meter höga blomsterpelare. Blå och vita riddarsporrar växte mot de höga kyrkvalven. Samma höjdverkan följdes upp på kyrkbänkarnas gavlar. Här bands blommorna i olika färgfält för att skapa en asymmetrisk färgverkan.

Trappan framför altaret hade byggts ut och trappstegen vid sidorna dekorerades som rabatter av rosa sommarblommor. På altaret stod rosa luktärter. Sidorna och altarringens hörn pryddes av höga koner med blå riddarsporrar.
 

Skeppsbron - sju meter hög triumfbåge av björklöv

På Logårdstrappan, vid ankomsten med kungaslupen Vasaorden efter färden från Vasamuseet till Skeppsbron, hyllades brudparet av en sju meter hög triumfbåge eller äreport med björklövsvirade stommar.

Storkyrkans orgel lånar sin form till äreporten

Seden att resa sådana äreportar har en lång folklig tradition vid svenska bröllop. Äreporten har även förankring i forna dagars tillfällighetsarkitektur använd vid kungliga märkesdagar som kröningar och bröllop. Storkyrkans orgelfasad har inspirerat och lånat sin form till äreportens utformning.

Skeppsbron - gröna ängar och rabatter i rosa

Skeppsbron var förvandlad till böljande gröna ängar och kurbitsformade rabatter i ljusa nyanser av rosa, blått, vitt och gult.  

Den blå mattan fortsatte upp för trappan till Logården. På balustraderna stod tjugo blå monogramförsedda urnor fyllda med blomsterklot som formats av ljusblå blåklockor, campanula.

Kronkläde med Kronprinsessparets monogram

Över balustraden på Yttre Logårdstrappan hängde ett nytt kronkläde broderat med Kronprinsessparets monogram. Kronklädet rullades ner och blev synligt för åskådarna på Skeppsbron först när brudparet avgivit sina vigsellöften i kyrkan.
 

Lejonbacken

Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel gick via Inre borggården till Sveriges Körförbunds och allmänhetens sångarhyllning på Lejonbacken. På stenbalustraden hängde blå krontäcken av sammet med broderade guldkronor. Balustraden flankerades av sommarrabatter.

Blomsterarrangemangen skapades av Kungl. Hovstaternas florist Claes Carlsson. Ett 60-tal volontärer från Sverige, Norge, Danmark och Island avslutade det sista arbetet med dekorationerna natten till bröllopsdagen.

Kungliga Blomsterstiftelsen förmedlade skänkta blommor till bröllopet. Odlare, godkända för konsumentmärkningssystemet Fair Flowers Fair Plants (FFP) skänkte både krukväxter och snittblommor.

Fair Flowers Fair Plants (FFP) garanterar att blommorna är producerade med stränga krav på miljö samt arbetsvillkor för anställda vid odlingarna.