Kronprinsessparets bröllop

Kronprinsessparets bröllop

Första kvinnliga tronföljarbröllopet

Det kungliga bröllopet den 19 juni 2010 mellan Kronprinsessan Victoria och Herr Daniel Westling var ett unikt evenemang. Det var det första kvinnliga tronföljarbröllopet i den svenska regentlängden.

Det var också en historisk händelse i den svenska monarkin. Den dag Kronprinsessan blir Drottning får Sverige sin fjärde kvinnliga regent efter Drottningarna Margareta (Drottning 1389–1396), Kristina (Drottning 1632–1654) och Ulrika Eleonora den yngre (Drottning 1718–1720).
 
I samband med vigseln förlänades Herr Daniel Westling titeln Prins, Hertig av Västergötland.

Vigsel

Vigseln förrättades i Stockholms Storkyrka av ärkebiskopen Anders Wejryd. Han assisterades av överhovpredikanten Lars-Göran Lönnermark, domprosten i Stockholms domkyrkoförsamling Åke Bonnier och biskopen i Lund, Antje Jackelén. Vigselgudstjänsten följde ordningen i den svenska kyrkohandboken med bön över ringarna eller ringen, löften, ringväxling och välsignelse.

Musiken

Musikaliskt ansvarig för högtiden i Storkyrkan var domkyrkoorganisten i Stockholms Domkyrkoförsamling, hovorganist Gustaf Sjökvist. Han ansvarade även för musiken vid kungabröllopet 1976.

Vigselceremonin ägde rum klockan 15.30 i Storkyrkan. Den utgjorde höjdpunkten i flera dagars kungligt bröllopsfirande med lunch i Stockholms Stadshus, festföreställning i Konserthuset och privat supé med dans på Drottningholms slott.

Kortege

Ett stort antal kungliga gäster från Europas hov var inbjudna att delta i bröllopsfestligheterna. Efter vigseln färdades brudparet i kortege genom centrala Stockholm. Det blev sedan båtfärd på Stockholms Ström med kungaslupen Vasaorden, salut från Kastellholmen, örlogsbesök, militärparader, häckbildningar och musikhyllningar.

Direktsändning i tv

Bröllopet direktsändes i Sveriges Television och var enligt dem det största evenemanget  som någonsin har bevakats i Stockholm.