Kungens liv i 60 år

Fyra generationer: Kung Gustaf V, Kronprins Gustaf Adolf, Prins Gustaf Adolf and Prins Carl Gustaf. Foto: Ateljé Jaeger

Carl Gustaf Folke Hubertus föddes tjugo minuter över tio på förmiddagen tisdagen den 30 april 1946.

En minut senare sköts salut från batterierna i Stockholms, Karlskronas och Göteborgs örlogsstationer, Stockholms och Blekinges kustartilleriförsvar och alla salutpliktiga fartyg. 42 skott i två omgångar - det blev en pojke!
 

Arvprinsen

Den nye arvprinsen var en efterlängtad son till Prinsessan Sibylla och Prins Gustaf Adolf, som redan hade fyra döttrar: Prinsessorna Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina.
 
I konselj på Stockholms slott meddelades att prinsen skulle heta Carl Gustaf Folke Hubertus och vara Hertig av Jämtland.
 

Kungliga faddrar

Dopet skedde i Slottskyrkan den 7 juni 1946 .
 
Arvprinsen fick tio faddrar: Kung Gustaf V, Kronprins Gustaf Adolf, Kronprinsessan Louise, Hertigen av Coburg-Gotha, Kronprins Fredrik och Kronprinsessan Ingrid av Danmark, Kronprins Olav av Norge, Prinsessan Juliana av Nederländerna, Greve Folke Bernadotte af Wisborg och Grevinnan Maria Bernadotte af Wisborg.

Älskad barnsköterska 

"Hertigen", som man sa i familjen, vägde 3 500 gram vid födseln och var 50 centimeter lång.

Den dagliga omsorgen anförtroddes barnsköterskan Ingrid Björnberg, som anställts i Hagafamiljen redan 1939 och kom att stanna hela sitt liv.
 

Familjetragedin

Carl Gustaf var bara nio månader gammal när hans far, Prins Gustaf Adolf, omkom i en flygkrasch på Kastrup i Köpenhamn den 26 januari 1947.
 

Flytt till Stockholms slott

Trots tragedin var Prinsens uppväxt harmonisk. Han fick stor frihet och skämdes inte bort. Familjen på Haga flyttade till Stockholms slott 1950.

För den motorintresserade "Lillprinsen" var det roligt att köra trampbil i de långa korridorerna och räkna bilarna på Skeppsbron.
 

Fyraårig Kronprins

Samma år, den 29 oktober 1950, avled Gustaf V. Sverige fick en ny kung, Gustaf VI Adolf, och Carl Gustaf, fyra år gammal, blev Sveriges Kronprins.
 
Ett särskilt råd tillsattes för att planera Kronprinsens studier. 

Efter ett års förberedande lekskola på slottet började Kronprinsen i Broms skola i Stockholm den 1 september 1953.
 

Studieåren

När det var dags för realskolan och gymnasiestudier föll valet på Sigtuna Humanistiska Läroverk i Sigtuna, en internatskola, där Kronprinsen tog studenten på reallinjen den 22 april 1966.
 
Kronprinsens  ämnesval i studentuppsatsen var:  "Huvudbetingelserna för den europeiska jordbruksproduktionens regionala differentiering".  

Kronprins Carl Gustaf hissas av sina studiekamrater efter den avklarade studentexamen 1966. Foto: Pressens Bild.
Akademiska studier följde vid Uppsala universitet, kompletterat med nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

Militär utbildning


Den militära utbildningen startade sommaren 1966. Kronprinsen valde marinen och deltog bland annat i en jorden-runt-resa med långresefartyget Älvsnabben. Han utbildade sig också inom flyget och armén.

Militär expertis har omvittnat att Kronprins Carl Gustaf, om det varit möjligt, hade kunnat bli en mycket skicklig pilot inom flygvapnet.

Han var den första kungliga person i världen som sprängde ljudvallen som passagerare i jaktflygplanet J35 Draken den 22 september 1967.
 

Modern Kung


Några intensiva år av "kungaträning" följde. Kronprinsen skaffade sig insikter om förvaltningar och näringsliv i Sverige och utomlands.
 
När Gustaf VI Adolf avled den 15 september 1973 var den nye Kungen trots sin ungdom, 27 år, väl förberedd för sin framtida uppgift. Redan i tonåren hade han föresatt sig att bli en modern kung.
 

Ny öppenhet


Vid trontillträdesceremonin i Rikssalen den 19 september 1973 deklarerade Carl XVI Gustaf, att han var fast besluten att följa sin farfars goda föredöme att bli en symbol för den moderna monarkin.

Önskan om förnyelse och öppenhet underströks av Kungens valspråk: "För Sverige - I tiden".
 

Förlovning


Det första året som Monark upptogs tiden av att sätta sig in i nya uppgifter och organisera arbetet vid Hovet.
 
I Tyskland väntade en ung kvinna, som Kronprinsen träffat vid olympiska spelen i München 1972.

Trots alla spekulationer i pressen under de följande åren togs alla på sängen, när förlovningen mellan Kung Carl Gustaf och Fröken Silvia Sommerlath meddelades officiellt den 12 mars 1976.

Berömt klick


Silvia Sommerlath hade då avslutat sitt arbete inom Internationella Olympiska kommittén som chef för OS-värdinnorna.

Nu satt hon i den berömda förlovningssoffan på Stockholms slott och Kungen förklarade kärlekssagan: "Det sa klick!"
 

En ny Drottning


Bröllopet stod i Storkyrkan en strålande försommardag den 19 juni 1976.
Kungen och Drottningen mottar folkets jubel på Logårdstrappan. Foto: Pressens Bild/Leif Engberg
Kungen presenterade Sveriges nya Drottning från slottsbalkongen inför tiotusentals hyllande människor på Norrbro med orden: "Min fru och jag... Vi är så lyckliga!"
 
Tre barn föddes: den blivande Kronprinsessan Victoria 1977, Prins Carl Philip 1979 och Prinsessan Madeleine 1982.

  


Miljökämpe


Carl XVI Gustaf har främst gjort sig känd och respekterad som företrädare för miljö- och naturfrågor. Sedan tidig barndom har han uppskattat naturen och drivit sin miljökamp genom hela livet.
 

Scoutengagemang


Kungens scoutengagemang har också sin grund i synen på scoutrörelsen som en internationell freds- och miljörörelse bland ungdomar från alla samhällsklasser.
 
Ledaren Ingrid Ericsson i Klara-Jacobs scoutkår var en viktig förebild och lade grunden till ett livslångt scoutengagemang.

Kungen är Förste hedersledamot i Svenska Scoutförbundet, hedersmedlem i Svenska Scoutrådet och hedersordförande i World Scout Foundation.

Kungen trivs bland scouter. Foto: Pressens Bild.
Under senare år har scoutintresset utvidgats genom aktivt arbete för ökad ledarskapsutbildning inom scoutrörelsen och startandet av nya scoutkårer bland invandrarungdomar.

Högt tempo


Kung Carl Gustaf håller ett högt arbetstempo,  är nyfiken, intresserad och lyhörd. Han har med all sin erfarenhet skaffat sig en bred allmänbildning.
 
Som dörröppnare för Sverige utomlands följer han i sin farbrors, Prins Bertil, spår och gör omvittnat goda insatser för svenska intressen, framför allt inom näringslivet och på det tekniska vetenskapliga området.
 

Aktiv fritid


Kung Carl Gustaf har aldrig gjort någon hemlighet av sitt stora tekniska intresse. En dröm är ett eget motormuseum.

Konstsamlare


Mindre känt är det stora intresset för konst och det kulturarv som följer med monarkin.

Kungen är konstsamlare. Han har bland annat en silversamling av svenska formgivare. Intresset för grafik har Kungen ärvt av sin farfar.

Han har låtit inreda ett modernt designat rum på Kungliga Slottet för att visa vår tids inredningsstil i den mer än 250 år gamla byggnaden.
 

Sollidenjubileum


Kungen är också mycket engagerad i arbetet på Stenhammars slott i Sörmland och det privata slottet Solliden på Öland.

Inför Sollidens 100-årsjubileum i sommar har han deltagit aktivt i planeringen av utställningar och olika evenemang.
 

En god lyssnare


Chefredaktör Sven Broman vid veckotidningen Året Runt ingick i den blivande Kungens massmedieråd på 1970-talet. Han har beskrivit Kung Carl Gustaf som rättfram, naturlig och utan förkonstling.

 Kung Gustaf VI Adolfs råd till sonsonen har Carl XVI Gustaf gjort till sitt rättesnöre:
 
- Var naturlig och lyssna uppmärksamt!

Upptäck mer

Läs även

biografin

på webbplatsens ordinarie sidor