Engagemang

Kronprinsessan besöker överlevande från Tsunamikatastrofen i Sri Lanka. Foto: Jack Mikrut/Scanpix

Kronprinsessan besöker överlevande från Tsunamikatastrofen i Sri Lanka. Foto: Jack Mikrut/Scanpix

Kronprinsessan inträder som regent, när Kungen är förhindrad att fullgöra sina uppgifter som statschef, till exempel på grund av utlandsresa.

Kronprinsessan medverkar exempelvis vid inkommande statsbesök och officiella besök, riksmötets öppnande, konseljer, Utrikesnämnd Nationaldagsfirandet, Nobelfestligheterna och representationsmiddagar.

Kronprinsessan utför också egna representationsuppdrag och officiella besök.

Internationellt fredsarbete

Frågor som engagerar Kronprinsessan särskilt är bland annat kris- och konflikthantering, biståndsarbete och internationellt fredsfrämjande verksamheter.

Utrikesminister Margot Wallström, UNRWA:s Pierre Krähenbühl och Kronprinsessan under ett möte om "Den utdragna flyktingsituationen - vad kan vi göra mer?" i FN-högkvarteret, New York, september 2016. Foto: Pontus Lundahl/TT

FN-ambassadör för globala mål

I januari 2016 utsåg FN:s dåvarande generalsekreterare Ban Ki-moon Kronprinsessan till ambassadör för FN:s globala hållbarhetsmål inom Agenda 2030. Kronprinsessan var 2016-2018 en av 17 ambassadörer i Sustainable Development Goals (SDG) Advocacy Group med uppdrag att på olika sätt främja FN:s mål för hållbar utveckling.

Kronprinsessan ingår numera i alumnigruppen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och arbetar fortsatt aktivt framförallt med frågor som rör vatten och hälsa, mål 6 och 14.

För att komma in i den magiska skrivarverkstaden måste barnen skrika ett hemligt lösenord. I april 2015 var Kronprinsessan i Hagsätra för att inviga Berättarministeriets tredje skrivarverkstad. Kronprinsessparets stiftelse stödjer verksamheten. Foto: Karl Gabor

Barn och unga

Kronprinsessan har ett stort engagemang för barn och ungdomar. Med anledning av Kronprinsessparets bröllop 2010 bildade Kronprinsessan och Prins Daniel en stiftelse. Kronprinsessparets stiftelse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. verkar för att hjälpa barn och ungdomar i Sverige med syfte att motverka utanförskap och främja god hälsa.

Kronprinsessan Victorias Fond startade 1997 och har till syfte att möjliggöra för barn och ungdomar med funktionsnedsättning och/eller kronisk sjukdom att få en aktiv fritid. Fonden förvaltas av Radiohjälpen.