Ulriksdals slottskapell

Vid Edsviken i Solna, i en vidsträckt slottspark, fylld av överraskningar ligger lustslottet Ulriksdal. På en udde söder om slottet väntar ett av Sveriges vackraste vigselkapell, invigt på drottning Lovisas namnsdag 1865.

När du stiger in möts du av en utsökt interiör i tidens romantiska anda med en rikedom på snidade och målade detaljer och inventarier från olika håll och skilda tider. Till stämningen i kapellet bidrar även ljuset, som vackert silar in genom fönstren, smyckade med glasmålningar ur Karl XV:s egna samlingar, de äldsta från medeltiden.

Gifter du dig i Ulriksdals slottskapell kan du låna en brudkrona av förgyllt silver, utförd av silversmeden Jan-Ante Dahlstedt.

» Skicka en bokningsförfråga

» Bokningsvillkor för Ulriksdals slottskapellPDF

Kapellet är utformat i holländsk nyrenässans med inspiration från Venedig. Kapellets inredning visar på Karl XV:s stora intresse för konst. Foto: Gomer Swahn

Kapellet är utformat i holländsk nyrenässans med inspiration från Venedig. Kapellets inredning visar på Karl XV:s stora intresse för konst. Foto: Gomer Swahn

Ulriksdals slottskapell. Foto: Gomer Swahn

Ulriksdals slottskapell. Foto: Gomer Swahn

Detaljbilden överst på sidan är utsnitt ur en av stolarna i Stora vardagsrummet på Ulriksdals slott, designat av Carl Malmsten. Foto: Gomer Swahn

Ulriksdals slott

Få svenska, kungliga slott bjuder på en tidsresa på det sätt Ulriksdal gör. Här förflyttar man sig från renässansen till en av landets mest helgjutna och bäst bevarade 1920-talsmiljöer, Stora vardagsrummet, stockholmarnas gåva till kronprins Gustaf Adolf och lady Louise Mountbatten vid bröllopet 1923.

Ulriksdals slott är beläget i den Kungliga Nationalstadsparken. Foto: Catharina Lindgren

Slottet, som började uppföras 1638, blev snabbt ett omtyckt utflyktsmål för adel och kungligheter. Bland andra var drottning Kristina en ofta sedd gäst här, exempelvis på en maskerad där hon gjorde stor succé utklädd som jaktgudinnan Diana.

Ulriksdal har i alla tider varit ett omtyckt ställe för rekreation och fest, inte minst under Karl XV:s tid. Här ute kunde han vistas mer privat och fester, maskerader och jakter avlöste varandra. Det var också här det av kungen grundade illustra sällskapet ”Enkan Bloms Bekanta” träffades för att i goda vänners lag spela, sjunga, spela kägla och, som det sägs, dricka hinkvis med punsch långt in på småtimmarna.

Vill du ordna en slottsvisning för gästerna så går det givetvis att boka.

På slottsområdet finns både Ulriksdals slottscafé,länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Ulriksdals värdshuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Slottsträdgården Ulriksdallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster som kan arrangera bröllopsmiddag med festlokal. Under vår, sommar och höst finns även möjlighet att hyra Café Svalkanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. På Brunnsvikens Trädgårdlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du beställa bröllopsbuketten.