2009-12-08

Kronprinsessparets monogram

Nu offentliggörs Kronprinsessparets monogram.
Kronprinsessparets monogram består av tronföljarkronan samt ett spegelmonogram med initialerna till deras namn, V och D.

Kronprinsessparets monogram har gjorts av Riksarkivets heraldiske konstnär Vladimir A. Sagerlund. Kronprinsessan Victoria har kvar sitt bokstavsmonogram med tronföljarkronan som krön.
 
För användning av monogrammet krävs särskilt tillstånd. Monogrammet ska endast användas vid speciella tillfällen i samråd med Kungl. Hovstaterna.

Kronprinsessparets monogramPDF
 
Historik:
Sedan Vasakungarnas tid har kungligheter brukat monogram. Ätten Bernadotte har fullföljt denna tradition. För den nyvalde tronföljaren Karl Johan (Jean Baptiste Bernadotte) skapades 1810 ett namnchiffer med CJ under kronprinskronan. Efter trontillträdet 1818 ersattes den öppna kronprinskronan av den slutna kungakronan.
 
Under 1900-talet har Sveriges skickligaste grafiska konstnärer fått i uppdrag att utforma nya kungliga monogram. Acke Kumlien skapade monogrammet för Gustav VI Adolf.
 
Karl-Erik Forsberg skapade 1973 ett monogram för Kung Carl Gustaf och 1976 ett monogram för Kungaparet, Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia. Bokstavsmonogrammet CGS användes i samband med Kungaparets vigsel 1976 på det stora paradtäcket som täckte trappan från Logården till Östra valvet vid Kungaparets intåg på Slottet. Vigseln skedde i Storkyrkan i Stockholm. Kungaparets spegelmonogram används bland annat på inbjudningskort.