Savonneriemattan - mattan i koret

Savonneriemattan på golvet framför altarringen tillhör Kungliga Husgerådskammaren. Mattan var en gåva till Gustav III 1784. Den är troligen ritad av Pierre-Josse Perrot och tillverkad i Paris under förra hälften av 1700-talet.

Franska liljor, blomstergirlanger och akantusblad 


Den drygt 6 x 6 meter stora mattan har ett överdådigt mönster som bland annat inbegriper franska liljor, blomstergirlanger och akantusblad. Färg- och formprakten är typisk för denna typ av mattor vilka användes av det franska kungahuset som prestigefyllda diplomatiska gåvor.

Savonneriemattor från Frankrike har fått namn efter den främsta fabriken i Europa, Savonneriefabriken. Fabriken grundades då Ludvig XIII 1627 utfärdade ett kungligt privilegium för mattproduktion till Pierre Dupont och hans lärling Simon Lourdet.
 

Tvålfabrik


Lourdet hade övertagit en före detta tvålfabrik (savonnerie) i Paris. Efter osämja männen emellan arbetade Dupont i egen ateljé men bådas mattor blev kända som Savonneriemattor.

Namnet används ofta felaktigt om mattor av samma typ från andra håll. De har en tät lugg av ylle och vävdes på stående vävstolar. De blev mycket dyra eftersom det tog en skicklig yrkesman ett år att åstadkomma tre kvadratmeter enfärgad matta och än längre tid beroende på hur komplicerat mönstret var.

Fabrikens höjdpunkt inföll under förra delen av Ludvig XIV:s regering. Privilegierna förnyades 1664. Efter en tid av ekonomiska svårigheter slogs fabriken samman med Les Gobelins. Till sist måste tillverkningen av mattor dock upphöra eftersom de blev alltför dyra.